Hlavní obsah

Nové PlayStationy lákají na kompaktní rozměry i špičkový výkon

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V noci ze středy na čtvrtek ukázala společnost Sony hned dvě nové televizní konzole PlayStation. Ty vytlačí z prodeje aktuálně nabízenou čtyřku a zákazníky budou lákat hned na několik předností, například na kompaktní rozměry a vysoký výkon. Zástupci japonského elektronického gigantu to uvedli na tiskové konferenci v New Yorku.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Šéf herní divize společnosti Sony Andrew House ukazuje světu nový PlayStation Pro.

Článek

Novinky se jmenují PlayStation 4 Slim a PlayStation 4 Pro. Jak už samotné názvy napovídají, nejde o úplně nové televizní konzole, ale o vylepšení aktuálně nabízené čtyřky.

Verze Slim dokonce nabízí stejné hardwarové součástky jako předchůdce, vtěsnat se je však podařilo do daleko kompaktnějšího těla. Jak už samotný název napovídá, tato novinka je především tenčí. Navíc přináší podporu pro HDR obraz (High Dynamic Range), který bývá často lákadlem prémiových televizorů.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Ty dokážou pracovat s vysokým kontrastem a maximálním jasem, nečiní jim tedy problém zobrazit graficky náročné scény, ve kterých se prolíná velmi světlé a velmi tmavé pozadí. Nově technologii HDR nabídne také PlayStation 4 Slim.

Majitelé starší čtyřky nicméně smutnit nemusí. Zástupci japonského elektronického gigantu na akci prozradili, že podporu pro HDR přidají i do staršího PlayStationu 4, bude u něj stačit aktualizovat firmware, tedy ovládací software.

Éra hraní ve 4K

Dramatičtější jsou změny u novinky zvané Pro. Tato verze nabízí totiž výkonnější procesor a přepracována byla i grafická karta. PlayStation 4 Pro je tak plně připraven na éru hraní ve 4K, tedy ve vysokém rozlišení 3840 x 2160 obrazových bodů.

Ve 4K navíc bude možné sledovat například i filmy a různá videa. Opět nechybí podpora standardu HDR.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Vyšší výkon bude využit nejen pro standard 4K, ale také pro virtuální realitu. Připomeňme, že Sony se chystá začít letos prodávat nový headset PlayStation VR.

Výrobce navíc tvrdí, že hráči si výkonnější procesor a rychlejší grafickou kartu užijí i v případě, kdy nevlastní televizor se 4K rozlišením a technologií HDR. Nový herní stroj by měl být totiž díky vyššímu výkonu schopen vykreslit například náročnější grafické scény s otevřeným světem daleko lépe než předchůdce.

Prodeje začnou v září a listopadu

Oba nové PlayStationy se začnou prodávat ještě letos, zatím však byly oznámeny pouze dostupnosti pro zahraniční trhy. Verze Slim se na pultech zahraničních obchodů objeví 15. září za cenu 299 eur (8000 Kč), provedení Pro pak 10. listopadu za 399 eur (10 800 Kč).

Lze nicméně předpokládat, že na tuzemském trhu budou ceny obou novinek o několik tisíc vyšší. Ke zmiňovaným částkám je totiž nutné připočítat ještě DPH a náklady na dovoz.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Reklama

Výběr článků

Načítám