Hlavní obsah

E3 2016: Scorpio bude nejvýkonnější herní konzole na světě

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft tento týden ukázala světu vylepšenou televizní konzoli Xbox One S. To ale není jediná novinka, na které americký softwarový gigant pracuje. Viceprezident herní divize Microsoftu Phil Spencer prozradil, že už v příštím roce bude uveden na pulty obchodů zbrusu nový model.

Foto: archív výrobce

Microsoft zatím zveřejnil jedinou fotografii – srdce nové konzole Scorpio.

Článek

Nová televizní konzole je zatím známá jen pod kódovým označením Scorpio. Spencer se nechal slyšet, že novinka má přinést především dramatický nárůst výkonu. „Půjde o nejvýkonnější konzoli všech dob,“ prohlásil viceprezident herní divize Microsoftu.

Přesné hardwarové parametry americký softwarový gigant neprozradil, zveřejnil pouze snímek procesoru, který by měl onu vysokou rychlost zajišťovat. Výkon by měl dosahovat hodnoty 6 teraflopů, což by mělo bohatě stačit pro hraní v rozlišení 4K. Na to přitom zatím není připravena žádná ze zavedených konzolí.

Co na to Sony?

Oznámená hodnota výkonu je zajímavá i s ohledem na plány konkurence. Vlastní konzoli se totiž chystá na pulty obchodů uvést v nadcházejících měsících také společnost Sony. A podle všeho nebude tak výkonná jako Scorpio, byť bude také zvládat 4K videa. [celá zpráva]

Je ale vcelku možné, že nakonec bude všechno jinak. Spencer dal totiž svým vyjádřením Sony dostatek času, aby mohla plány na nové zařízení ještě přehodnotit. Zjednodušeně řečeno nic jí nebrání v tom, aby navrhla ještě výkonnější model, než jaký chystá Microsoft.

Rozhodující tedy v souboji o nejvýkonnější konzoli na planetě budou následující měsíce.

Spencer potvrdil, že podrobnosti o modelu Scorpio budou prozrazeny brzy. Na jeho uvedení si přesto hráči budou muset počkat ještě více než rok, zahájení prodeje je totiž naplánováno až na Vánoce v roce 2017.

Nejprve přijde Xbox One S

Ještě před modelem Scorpio se americký softwarový gigant bude snažit fanoušky zaujmout televizní konzolí Xbox One S – jde o vylepšenou verzi aktuální jedničky, která byla oficiálně odhalena tento týden v pondělí. [celá zpráva]

Nové esko je bude lákat především na kompaktnější rozměry – je o 40 % menší, zároveň ale bude výkonnější. U starší jedničky si totiž tvůrci nechali část výkonu procesoru a grafické karty uzamčenou pouze pro potřeby operačního systému. Novinka však i tuto část zpřístupňuje, díky čemuž zvládá například přehrávání videí v rozlišení 4K.

Zvětšilo se také místo pro hry. Místo 1TB pevného disku je totiž nový herní systém vybaven až 2TB jednotkou. Více se o modelu One S dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Televizní konzole Xbox One SVideo: Microsoft

Reklama

Výběr článků

Načítám