Hlavní obsah

NHL 11: Nový ročník hokejové série dostal nový lak, motor však zůstal stejný

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco fotbalové simulátory EA mají v posledních dvou letech jasně vzestupnou tendenci, NHL mírně stagnuje. Když přišla NHL 10, mlaskali jsme si nad hrou u mantinelů a parádními osobními souboji, jen jsme si trochu povzdechli, že je změn trochu málo. Teď nám byly osobní souboje značně okrouhány a hlavní změnou je nový mód Ultimate Team známý především hráčům série FIFA. Není to krapet málo?

Článek

Ač odkojen na stolních počítačích, po koupi X-Boxu 360 jsem na PC hrál už jen sérii FIFA a to už jen proto, abych ji mohl poctivě zrecenzovat. Vyjma nového ročníku, který se dostane do obchodů asi za dva týdny, to byla bída. Next-Gen konzole posune u hráče nároky a chuť po kvalitě. I proto jsem k nové NHL na X-Boxu letos přistupoval s velkými nadějemi. A tam se možná stala první chybička...

NHL 11 je doposud nejlepším hokejem z celé série. Nikdo asi nic jiného ani nepředpokládal. Otázkou však je, zda je vylepšení tolik, aby měl hráč důvod odhodlat se sáhnout do kapsy pro balíček čerstvých, těžce vydělaných Komenských. Změn je sice mnoho, ale některé nejsou k dobru věci. Pojďme začít právě u nich.

Kde je rychlost?

Rychlost hry se oproti předchozímu ročníku výrazně snížila. Ano, máte více času se rozhlédnout a promyslet si, jak provedete nadcházející akci, ale k dynamičnosti hry to nepřidá. Ba co víc, značně to ubere na realističnosti. Právě faktor rychlého rozhodování byl na loňském ročníku zábavný.

Dopřát si pořádný náraz není lehké, ač se o to snažíte. Jistě, ani v reálu se vám nepovede "hit" vždy úžasně, ale opravdová NHL jich je plná a úbytek či zjemnění v tomto směru snižuje akčnost celé hry. Na druhou stranu, když už vyjde, stojí to za to a výborná fyzika hráčů vás nechá plně si ho vychutnat.

Jednou z hlavních novot NHL 11 je vyrážení hokejek z rukou a jejich lámání. Ať se podíváte na jakékoliv promo video k tomuto ročníku, tuto feature nepřehlédnete, protože ji EA vystavují na odiv všude, kde to jde. Souhlasíme, že jde o krok kupředu. Bránit bez hokejky a jen hledat nejvhodnější cíl k nárazu je docela zábavné. Zlomené hole pletoucí se na kluzišti jsou také oživením. K jejich lámání však dochází až moc často. Dokonce ani slávistický řízek Juraj Štefanka nestíhá lámat hokejky v takové míře, a to už je co říct. Vždyť jen za loňskou sezónu jich zlámal skoro 50.

Nové buly, lepší dorážení a nudné bitky

Inovace se dostalo i buly, kdy už využíváte při vhazování obě páčky. Pravou tradičně bojujete o puk a levou tlačíte tělem na soupeře, a tak někdy vzniknou doslova přetlačovací situace, ve kterých pomohou až spoluhráči. Co zůstalo stále extrémně nudné, to jsou bitky. Stále stejné, opakující se a bez šťávy. Poklepávání spoluhráčů hokejkami na mantinel po skončení potyček vám chuti do dalších bojů samo o sobě nedodá. Hezkou novinkou je to, že pokud hráč nepřijme pozvání na bitku, vyzývající hráč putuje na trestnou.

Poslední výraznou herní změnou, na kterou bychom chtěli upozornit je dorážení puku po střelách. To doznalo obrovských úprav, a tak nyní můžete nedůsledné zákroky brankářů skvěle trestat a dokud nemají puk pevně v držení, můžete ho vydolovat a dorážet v jednoduché pozici. O to více se musí obrana starat o to, aby k tomu útočník nedostal prostor. Navíc, tečované střely jsou snad ještě účinnější než dříve, a tak je "čištění" obranného pásma okolo brankáře absolutní nezbytností.

Oživení v herních módech

Konečně. Přibyl nám herní mód Ultimate Team, tolik známý ze série FIFA, kde si ho hráči mohou samostatně koupit určitou dobu po vydání. NHL ho má zakomponovaný hned v základu, což je sice úžasné, ale tiše pochybujeme, že by tomu tak bylo i v případě dalšího ročníku. Možná nás tak čeká jen taková roční ochutnávka zdarma. Ale což, berme dokud dávají.

Ani letos nechybí "Be a GM" a single-player kariéra v podobě "Be a Pro". Žádných zajímavých změn jsme se v zásadě nedočkali, jelikož letos zraky všech míří na nový mód Ultimate Team. V tom získáváte napříč zápasy body, za které si poté kupujete jakési balíčky karet obsahující různé bonusy ale hlavně hráče. Z těch postupně skládáte svůj tým, o který se musíte starat ziskem dalších kartiček, které vám zajišťují prodlužování smluv. Hráči série FIFA si mód nemohou vynachválit a jeho přenesení do NHL docela funguje.

Nevybroušený diamant

NHL 11 si koupí každý, kdo má tuto hokejovou sérii v srdci a nedokáže si představit, že by hrál rok starý počin od EA. Ale nových hráčů asi mnoho neosloví. Zapracovalo se sice na mnoha věcech, ale zapomněl se asi najít někdo, kdo by ta vylepšení trochu obrousil šmirgl papírem. Je toho mnoho. Nudnost a nehezkost oslavy gólů je pak jen nedostatkem, který zbytečně bije do očí, stejně jako publikum, které stále nevypadá jako publikum. Ač mě nová NHL baví, čekal jsem od ní více. Krok vstříc lepší zábavě. Pravá noha vykročila sebevědomě, levá však zůstala stát na místě.

HODNOCENÍ: 7,5/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám