Hlavní obsah

Největší herní koupě se komplikuje. Akvizici Microsoftu prošetřuje antimonopolní úřad

Londýn

Společnost Microsoft zkraje roku oznámila, že za 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,67 bilionu Kč) koupí studio Activision Blizzard, které stojí za hity Call of Duty nebo Candy Crush. Největší herní koupě se ale nyní komplikuje, akvizici totiž začal vyšetřovat britský antimonopolní úřad (CMA). A ten může do celého obchodu ještě hodit vidle.

Trailer ke hře Call of Duty: Black Ops Cold WarVideo: archiv tvůrců

 
Článek

Vyšetřování CMA bude rozděleno do dvou fází. Do prvního září regulátor musí rozhodnout, zda převzetí herního studia Activision Blizzard neomezí hospodářskou soutěž v Británii. Pokud dospěje k závěru, že ano, bude se transakcí zabývat ve druhé fázi vyšetřování důkladněji.

„Chceme odpovědět na otázky regulačních orgánů a pevně věříme, že důkladné přezkoumání pomůže uzavřít dohodu. Podrobný přezkum regulačními orgány jsme očekávali a myslíme si, že je vhodný,“ reagovala na vyšetřování korporátní viceprezidentka Microsoftu Lisa Tanziová, která je ve firmě odpovědná za právní záležitosti.

Miliardový obchod dokončen. Studio Bethesda již patří Microsoftu

Hry a herní systémy

Microsoft plánoval dokončit akvizici během tohoto finančního roku, který skončí 30. června 2023. Zda se tento termín kvůli vyšetřování neposune, není zatím jasné.

Pokud však dá britský regulátor obchodu zelenou, půjde o největší koupi všech dob v celé historii videoher. Po úspěšném dokončení celého obchodu by se měl Microsoft proměnit v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadí se tak těsně za společnosti Tencent a Sony. Obchod ale musí ještě posvětit regulační orgány.

Microsoft se tak nově stane majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Modern Warfare

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám