Hlavní obsah

Nejpopulárnější jsou konzole od Sony, Nintendo ztrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský výrobce elektroniky Sony prodal v uplynulém finančním roce 18,7 miliónu herních konzolí, a poprvé po osmi letech tak překonal domácího rivala Nintendo. Informoval o tom japonský finanční list Nikkei Asian Review.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Článek

Nintendo prodalo během roku do konce března 16,3 miliónu těchto herních zařízení, což je propad o 31 procent. Firmě, která v uplynulém fiskálním roce spadla do ztráty, klesl prodej přenosných herních konzolí Nintendo 3DS. Na trhu se příliš nedařilo ani konzoli Wii U, která je nástupcem staršího zařízení Wii.

Americkému Microsoftu prodej konzolí vzrostl o 16 procent na 11,6 miliónu. Přispěl k tomu hlavně prodej konzolí Xbox One, které firma v listopadu uvedla na trhy ve Spojených státech i jinde. V listopadu začala své konzole PlayStation 4 v USA a na jiných místech prodávat i Sony. Za celý rok jí ale prodej všech herních systémů celkově klesl o pětinu.

Foto: Nintendo

Nintendo Wii U

Trh s herními konzolemi v konkurenci s hrami v chytrých telefonech nadále ztrácí, podotýká list. Pro výrobce se proto stalo nutností nabízet nové služby, jako jsou hry na bázi cloudu, aby přilákaly hráče.

Sever BBC v pondělí poznamenal, že Sony, Nintendo a jejich americký konkurent Microsoft tento týden představí nové hry. V Los Angeles mezitím v úterý začíná prestižní veletrh počítačových her Electronic Entertainment Expo (E3).

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

Celkový obrat z prodeje videoher a herních konzolí loni v Česku a na Slovensku meziročně vzrostl o 6,4 procenta na 2,59 miliardy korun. Informovala o tom Asociace herního průmyslu (AHP) České a Slovenské republiky. Růst byl ale loni pomalejší než v roce 2012, kdy herní průmysl obou zemí vzrostl o více než deset procent.

Růst byl loni pomalejší než v roce 2012, kdy se meziročně obrat v obou zemích zvýšil o více než deset procent. Celkově dosáhl 2,436 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám