Hlavní obsah

Návrat Aloy a robotických dinosaurů v Horizon Forbidden West

Minulá generace herní konzole Playstation přinesla mnoho příjemných překvapení. Jedním z nich byla i nová herní značka Horizon. První díl představil hráčům nebojácnou Aloy a její dobrodružství ve světě, kdy se na pastvách prohánějí robotičtí dinosauři. Následně vyšlo příběhové rozšíření Frozen Wilds a nyní se hráči dočkali pokračování Forbidden West a opět se jedná o trefu do černého.

Upoutávka na hru Horizon Forbidden WestVideo: Guerrilla Games

 
Článek

Od událostí minulého dějství uběhlo pouhých pár měsíců a Země je opět v ohrožení. Virus Blight ničí vše živé. Aloy se musí vydat najít nejen zdroj této nákazy, a to na daleký Západ. Zprvu musí získat zálohu umělé inteligence GAIA a společně s ní vyřešit tuto velkou hrozbu.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Horizon Forbidden West

Cestou potká jak staré známé v podobě Varla a Erenda, tak si udělá i nové. Jedná se o členy kmenů, které obývají západní část zpustošené Ameriky. Samozřejmě hrozbou není jen ona nákaza, ale i nepřátelské kmeny a jiné frakce. Příběh je opět plný příjemných překvapení a zvratů.

Jestli se něco tvůrcům už u jedničky povedlo na výbornou, tak je to právě příběh a vše kolem něj. Svět Horizonu je vybudován naprosto perfektně a hráči, kteří se o něm chtějí dozvědět víc, mají šanci díky všudypřítomným textovým či audio záznamům.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Horizon Forbidden West

Co se týká hratelnosti, tak ta se oproti prvnímu dílu nijak nezměnila, ale rozšířila se. Aloy má více stromů dovedností, které si hráč postupně odemyká. Arzenál je také rozšířený, stejně jako nechybí ani nové druhy robotických dinosaurů, které si hráč může po nalezení klíčů v ruinách starých zařízení „ochočit“.

Mezi největší novinky patří podvodní průzkum a padák. Díky tomu je nový díl mnohem rozsáhlejší a hráči v něm tak mohou utopit mnohem více hodin než v prvním. Podvodní světy jsou nádherné a plné materiálů k výrobě nových předmětů a jejich vylepšování.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Horizon Forbidden West

Materiálů ale mají hodně také samotné stroje. Pokud hráč hledá určitou součástku, musí nejdříve najít konkrétního robotického dinosaura a součástku z něj odstřelit ještě před jeho zničením. Hráči prvního dílu zde budou doma. Díky rozsáhlejšímu arzenálu, různým typům útoků a nových předmětů jsou souboje pestřejší.

Protože se jedná o exkluzivní titul pro poslední dvě generace Playstationu, tak je jasné, že hra vypadá krásně. Guerrilla Games opět dokazují, že se svou technologií dokáží kouzla a čáry a hra tak v rámci otevřených světů vypadá naprosto bravurně.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Horizon Forbidden West

Velký posun zaznamenal rovněž hudební doprovod. Klidné tóny hlavní znělky se rychle střídají se zběsilými smyčci, které při soubojích dokáží vehnat adrenalin do krve. I když se jedná o čistě subjektivní dojem, tak hudba v novém Horizonu je rozmanitější a nejeden hráč si ji určitě zařadí do svého hudebního playlistu.

I přes to, že je nový Horizon větší a pestřejší, nedokáže vykročit ze stínu prvního dílu. Pomalejší rozjezd, jednoduché souboje s bossy, či menší technické nedodělky tu sice jsou, ale nebrání v prožití opět skvělého příběhu. Zároveň nabízí mnohem větší porci zábavy, protože Západ je rozsáhlejší a hráči v něm najdou mnohem více vedlejších aktivit.

Horizon Forbidden West vychází 18. února pro konzoli Playstation 4 a Playstation 5 a obsahuje českou lokalizaci formou textů a titulků.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám