Hlavní obsah

Koronavirus výrobu neohrozil, herní konzole nové generace letos vyjdou

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos před Vánocemi se mají začít prodávat dvě konzole nové generace – modely Xbox Series X a PlayStation 5. Obavy hráčů, že jejich příchod zhatí problémy při výrobě související s koronavirem, však byly podle všeho liché. Zástupci společností Sony a Microsoft potvrdili, že se novinek letos skutečně dočkáme.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před VánocemiVideo: archív výrobce

 
Článek

Přestože na trh přijdou obě novinky až za půl roku, víme toho o nich již poměrně dost. Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip se 16 vlákny.

Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 % výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB totiž nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Parametry nového Xboxu už nejsou tajemstvím

Hardware

Kdo bude výkonnější?

PlayStation 5 bude stavět na velmi podobných součástkách, nicméně v praxi bude výkon o něco nižší. Pracovní tempo u pětky bude udávat upravený procesor AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že bude k dispozici 36 CU jednotek, které poběží až při frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Z řádků výše je tedy patrné, že vyšší výkon nabídne o téměř 2 TFLOPS televizní konzole od Microsoftu. Oba herní systémy by nicméně měly stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu.

Výrobci navíc slibují podporu ray tracingu, tedy realističtějšího vykreslování grafiky v jednotlivých hrách. Konzole budou schopné vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény, to zatím dokázaly jen vybrané grafické karty v klasických počítačích.

Co se bude ukrývat pod plastovými kryty PlayStationu 5

Hardware

Propracovanější úložiště

Obě konzole nabídnou také lepší úložiště, díky kterému poběží hry plynuleji a budou se rychleji načítat. V případě Xboxu Series X poslouží jako úložiště rychlé NVMe SSD s kapacitou 1 TB.

Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

PlayStation 5 nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 825 GB, další SSD bude možné připojit prostřednictvím NVMe slotu. Chybět nebude stejně jako u Xboxu ani podpora pro USB HDD a také 4K UHD Blu-ray mechanika.

Obě konzole by se na pultech obchodů měly objevit před letošními Vánocemi, ceny budou upřesněny později.

Foto: archív výrobce

Takto bude vypadat nový Xbox, vzhled PlayStationu je zatím tajemstvím.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Parametry nového Xboxu už nejsou tajemstvím

Po designu se rozhodla tento týden společnost Microsoft odhalit také parametry nového Xboxu Series X. Díky tomu již přesně víme, jaké součástky bude mít nová...

Výběr článků

Načítám