Hlavní obsah

Konzole Switch táhne, Nintendo hlásí dvojnásobný zisk

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kjóto

Společnost Nintendo ohlásila rekordní provozní zisk, ten se ve druhém finančním čtvrtletí tohoto podniku meziročně zvýšil o 116 procent na 66,8 miliardy jenů (14,14 miliardy Kč). Za to může japonský herní gigant vděčit především konzoli Switch a novince Swich Lite, která byla na trh uvedena teprve letos na podzim.

Konzole Nintendo Switch a Switch LiteVideo: archív výrobce

 
Článek

Provozní zisk tedy předčil očekávání analytiků. Ti podle agentury Bloomberg odhadovali, že podnik od zákazníků získá 50,5 miliardy jenů (10,69 miliardy Kč). Celkové tržby společnosti se ve sledovaném období zvýšily o 23 procent na 271,9 miliardy jenů, tedy v přepočtu 57,56 miliardy korun.

Za uplynulé tři měsíce prodal japonský herní gigant bezmála pět milionů konzolí. Z toho tři miliony připadají na původní Switch, která byla představena již v roce 2017, dva miliony pak na novinku zvanou Switch Lite. Hybridní Switch vyjde na 7990 Kč, zatímco za nový Switch Lite případní zájemci zaplatí 5990 Kč.

Nintendo opět dobývá svět fitness her s Ring Fit Adventure

Hry a herní systémy

Co obě konzole umí?

Nintendo Switch je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, neboť na doma i na cesty stačí jen jedno.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může mít ovladač v každé ruce, případně jeden může půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě lze i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Hlavní tahák před Vánocemi

Letos před Vánocemi se však Nintendo snaží zaujmout i úplně novou konzolí, která se jmenuje Switch Lite. Jak již název napovídá, jde o odlehčený model, jenž nemá takové ambice jako jeho starší bratříček.

Primárně je novinka určena pro hraní na cesty. Právě proto se hráči musí smířit s absencí odnímatelných ovladačů. Využít nemohou ani speciální dokovací stanici, díky které by bylo možné proměnit konzoli v televizní systém.

Právě díky jednoduššímu konceptu je ale novinka daleko menší a lehčí. Velikost je 91,1 mm x 208 mm x 13,9 mm, zatímco starší bratříček se chlubí rozměry 102 mm x 238 mm x 13,9 mm. Hmotnost pak klesla z 398 g na 275 g.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch Lite

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch Lite

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám