Hlavní obsah

HRA: Seiklus - ponořte se do světa fantazie

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U některých titulů váhám, zda-li je ještě možné označit za hry, nebo už za umělecká díla. Seiklus je jedním z nich - zaujme jen úzkou skupinku hráčů, ale koho chytne, ten se v jeho rozsáhlém světě doslova ztratí na hodně dlouhou dobu.

Foto: Petr Svoboda

Námětové cvičení hasičů v klášteře Plasy

Článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že Seiklus je obyčejná plošinovka. Do jisté míry je to pravda. Ovládáte totiž podivného bílého panáčka, který si nejprve sedí společně se svou přítelkyní na obláčku, když tu se z ničeho nic přiřítí meteorit a malého albína strhne s sebou dolů na neznámou zem. 

A tak sám a beze zbraní musíte začít zkoumat a objevovat. Obyčejné plošinovky jsou ve své podstatě akční hry, kde jde jen o to, eliminovat vše co stojí v cestě a po lineární trase se dostat na konec úrovně.

Seiklus je v tomto ohledu úplně jiný. Zbraně nemáte žádné a ani monster zde příliš nenajdete, když už nějaké, pak je lepší se mu vyhnout. Průchod úrovní ale není z bodu A do bodu B, ale naopak musíte sami vyzkoumat, kudy to bude nejlepší. Při cestě narazíte na mnoho hádanek, na nichž závisí postup dál a jejichž vyřešení závisí hlavně na schopnosti pečlivě pozorovat okolí. Kupříkladu hned ze začátku najdete hnízdo s vejci, které rozbijete a stoupnete si mezi malá ptáčata. Za chvíli přiletí orlice a v pařátech vás přenese přes propast.

Škoda jen, že hlavně v jeskyních se některé úkoly zvrhnou v nutnost přesného skákání mezi vzdálenými plošinkami; hru si však lze kdykoli uložit, takže zas tak těžké to není.

Jak jsem řekl v úvodu, hra se nemusí líbit každému, dokonce je možné, že většině přijde nudná. Kdo se však oddá její pohádkové atmosféře, naprosto podlehne a jen tak se nevymaní.

DOWNLOAD, homepage, 2.5 MB, 7/10

Reklama

Související články

HRA: Push Push Penguin - tučňáci útočí

Chcete-li se na pár minut odreagovat s roztomilou hrou, která nám svým zimním vzezřením ladí s počasím venku, pak máte možnost. V bludišti můžete prohánět...

HRA: Minebot Arena - adrenalinová akce

Nikdy bych nevěřil, že tak jednoduchá hra může být tak zábavná a vzrušující. Grafika sice vypadá jako by z osmdesátých let vypadla, ale té hratelnosti...

Výběr článků

Načítám