Hlavní obsah

Bič na podvodníky. Nový nástroj zamezí cheatování ve hrách

Novinky, abr

Cheatování, tedy používání kódů pro získání konkurenční výhody, je staré jako hry samy. Jak ale roste počet eSportových turnajů, představuje tento druh podvodu stále větší problém. Právě proto přišla společnost Kaspersky s novým nástrojem, který cheatování ve hrách úplně zamezí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Internetoví hráči v současnosti musí velmi často čelit podvodům, tzv. cheatování. Z nejaktuálnějšího průzkumu Irdeto Global Gaming Survey vyplývá, že pouze 12 % online hráčů zatím nemá zkušenost s tím, že by v multiplayer hře nikdo nepodváděl. Není se čemu moc divit, protože jeden ze tří hráčů se v průzkumu přiznal, že už někdy podváděl,“ konstatoval Anton Selikov, vývojář nového nástroje Kaspersky Anti-Cheat.

Ten má jasno v tom, že podobní podvodníci odrazují poctivé nebo profesionální hráče od účasti v soutěžích. „Aby co nejvíce snížili možnost neférového chování při on-line eSportovních soutěžích, spouštějí odborníci z Kaspersky svůj Anti-Cheat systém, který lze jednoduše integrovat prostřednictvím API dané eSportové platformy. Po distribuci mezi hráče zajistí, že bude zachováno fair-play v průběhu online fáze turnaje, kdy je monitorování podvodů nejobtížnější,“ podotkl Selikov.

Aplikace se o vše postará automaticky na pozadí

V praxi to bude fungovat velmi jednoduše. Hráči si budou muset nainstalovat Anti-Cheat na svůj počítač, bez něj se nebudou moci herního turnaje účastnit. Po instalaci začne toto řešení sbírat informace o procesu hry, které následně odešle k analýze do cloudu u společnosti Kaspersky. Zároveň turnajový rozhodčí obdrží v reálném čase report o detekovaných podvodech prostřednictvím webového rozhraní.

Řešení tedy poskytuje technické důkazy o podvádění – konečné rozhodnutí o případném vyřazení podvodníků z turnaje následně záleží na rozhodčím nebo turnajových organizátorech. Důležité je, že při zajišťování detekce podvodů Kaspersky Anti-Cheat neovlivňuje proto negativně proces hry ani nepřetěžuje provoz.

Podvádět si nedovolil nikdo

„Fair-play je výsadou počítačových hráčů, kteří chtějí předvést své umění a dovednosti. Když hry jako je CS:GO, PUBG nebo DOTA 2 začnou hrát cheateři, celou hru poctivým hráčům znechutí a ti buď přestanou hrát nebo ji nadobro zavrhnou,“ zdůraznil vývojář.

Poprvé byla celá platforma Kaspersky Anti-Cheat použita v reálném provozu na turnaji StarLadder Berlin Major 2019 zraje září. Podvádět si tehdy nedovolil nikdo.

„Spousta hráčů používá nekalé praktiky, aby dosáhli na peněžité výhry nebo se kvalifikovali na prestižní turnaje. Toto nové řešení využijeme v našich turnajích, abychom zjistili, jak často se hráči uchylují k nečestnému chování,“ prohlásil Alexander Chegrinez, jeden z šéfů ve společnosti StarLadder.

Reklama

Související témata:

Související články

Novinky z největšího herního veletrhu

Německý Kolín nad Rýnem se minulý měsíc proměnil v Mekku všech herních nadšenců, uskutečnil se zde totiž největší veletrh videoher v Evropě Gamescom 2019. Na...

Výběr článků

Načítám