Hlavní obsah

Tvůrce Minecraftu oslavil čtyřicetiny. Miliardář se stáhl z veřejného života

Novinky, mif

Miliardář Markus Persson, který stojí za populárním titulem Minecraft, oslavil v sobotu 40. narozeniny. Švédský vývojář se v posledních letech z veřejného života stáhl, žádný z jeho dalších výtvorů už nedosáhl takového úspěchu jako kdysi Minecraft.

Ukázka ze hry Minecraft – Village & PillageVideo: archív tvůrců

 
Článek

Persson, vystupující nejen na síti pod přezdívkou Notch, se narodil ve švédském Stockholmu 1. června 1979. S programováním začal již v sedmi letech, tehdy ještě na počítači Commodore 128.

Počítače Notchovi učarovaly a ovlivnily prakticky celý jeho život. V 16 dokonce kvůli nim opustil základní školu a začal si vydělávat jako herní vývojář pro server King.com.

Foto: Profimedia.cz

Markus „Notch” Persson na snímku z roku 2013

Zlomový byl pro tohoto úspěšného vývojáře rok 2009. Tehdy se totiž rozhodl opustit server King.com a naplno se věnovat své vášni – hře Minecraft. Kvůli ní založil herní společnost Mojang.

Pikantní na tom je, že Notch tehdy velmi váhal, zda má skutečně opustit stálou a jistou práci a věnovat se vývoji naplno.

Do hry vstoupil Microsoft

Nakonec se ale ukázalo, že to byl rozhodně tah dobrým směrem. Už v roce 2009 se totiž Minecraft těšil nebývalé popularitě, která v průběhu let dále narůstala.

Vše vyvrcholilo v roce 2014, kdy studio Mojang koupil americký Microsoft – svůj sen tak švédský programátor proměnil na miliardové jmění.

Americký softwarový gigant zaplatil za Perssonovo studio 2,5 miliardy dolarů, tedy v přepočtu takřka 53,4 miliardy Kč. Stalo se tak dva roky poté, co se Notch rozvedl. Ženatý byl mimochodem pouze rok, nyní je svobodný.

Vývojářský tým Mojang a Markus Persson (vpravo dole) na snímku z roku 2014

Po prodeji herního studia se stáhl švédský programátor do ústraní. Mojang po akvizici opustil se slovy, že „nechce mít zodpovědnost za tak velký projekt a stále více se rozrůstající tým lidí“.

Programování však na hřebík zcela nepověsil, ve Švédsku a USA se věnuje menším projektům, z nichž žádný však nedosáhl již tak velkého globálního úspěchu.

V současnosti žije multimiliardář střídavě ve Stockholmu a kalifornském Beverly Hills.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Minecraft

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Lákadla světa kostek

Minecraft byl vydán 17. května roku 2009. Od první verze se základ hry prakticky nezměnil.

Hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil proti nočním příšerám. I když se zdá být tento koncept velmi triviální, jde o jednu z nejpopulárnějších her vůbec. Právě proto nese také název Minecraft, jde o složeninu anglických slov těžení (mine) a výroba (craft).

V průběhu let samozřejmě tvůrci přidávají postupně další funkce. Naposledy vyšel velký update zvaný „Village & Pillage“, tedy v překladu „Obec a plenění“. Fanoušci díky tomu nalezli v této nestárnoucí stavebnicové hře nové předměty či zvířata, nechybí ani noví záporní hrdinové.

Od první verze se na celém světě prodalo zhruba 154 milionů kopií Minecraftu. Vedle klasických počítačů je hra dostupná také pro televizní konzole, ale například i pro chytré telefony a tablety.

Reklama

Výběr článků

Načítám