Hlavní obsah

Fenomén Minecraft najde uplatnění i ve školách

Novinky, ort

Hra Minecraft je bezesporu fenoménem několika posledních let. Tvůrci se však nyní budou snažit tento titul posunout na úplně novou úroveň, chtějí jej proměnit v edukační pomůcku. Používat by se měla dokonce i ve školách.

Foto: Mojang

Ukázka ze hry Minecraft

Článek

Minecraft je hra, kde si hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil proti nočním příšerám. I když se zdá být tento koncept velmi triviální, jde o jednu z nejpopulárnějších her vůbec.

Upravená verze hry se jmenuje Minecraft: Education Edition a jejím hlavním vylepšením by měla být integrace nástrojů pro kantory.

Centrální správa pro učitele

Řeč je především o centrální správě, díky které učitel uvidí všechny hráče, respektive žáky na mapě. Může jim tak zadávat úkoly, sledovat jejich vypracovávání, a dokonce i rozdávat různé herní předměty – například za odměnu. Nechybí ani možnost teleportace do určitého místa v mapě.

Na první pohled titul vypadá úplně stejně jako populární titul, který je možné zakoupit už několik let. Kromě zmiňovaných nástrojů však přibylo také několik herních předmětů. Řeč je například o virtuální tabuli, kterou kantoři budou moci využívat klidně i k výuce.

Jak úspěšná edukační verze bude, ukáže až čas. Minecraft: Education Edition vyšel tento týden v různých zemích po celém světě, nechybí mezi nimi ani Česká republika. Tvůrci si za každého žáka účtují roční poplatek pět dolarů, tedy něco málo přes 120 Kč.

Pod taktovkou Microsoftu

Hru Minecraft vyvinulo studio Mojang a v roce 2009 ji uvedlo na pulty obchodů. Předloni švédskou vývojářskou firmu koupil americký Microsoft za 2,5 miliardy dolarů (takřka 53,4 miliardy Kč). [celá zpráva]

Titul se těší tak velké popularitě, že se o něm rozhodli tvůrci natočit i celovečerní film. Adaptace na herní motivy by se měla v kinech objevit během pátého měsíce roku 2019, uvedl server The Verge. [celá zpráva]

Datum premiéry potvrdil provozní ředitel Mojangu Vu Bui. „Vím, že jste přemýšleli každý den, kdy vyjde film Minecraft. Naštěstí to můžeme již prozradit. 24. května 2019 bude mít premiéru, a to i ve 3D,“ prohlásil.

„Ano, může se to zdát jako dlouhá doba. Ale abychom mohli vytvořit něco úžasného, potřebujeme dostatečné množství času. A všichni přece chtějí, aby byl film Minecraft úžasný,“ doplnil Bui.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám