Hlavní obsah

Mafii III trápí technické problémy. Příběh však osloví nejen nadšence

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko by u nás člověk hledal populárnější sérii, než je Mafie. Třetí díl byl i přes větší skepsi většinou herní obce stále očekáván s nadějí, že se ke konci tento díl povede. První hodiny tomu nasvědčovaly. Bohužel není všechno zlato, co se třpytí.

Upoutávka na hru Mafia IIIVideo: 2K Games

 
Článek

Protagonista Lincoln Clay se vrací z války ve Vietnamu k Sammymu, který supluje v jeho životě roli otce. Sammy je zároveň šéfem menšího gangu zvaného Black Mob, který spolupracuje s velkým mafiánským žralokem – Salem Marcanem.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Protože se Sammy dostane do pěkných dluhů, tak mu Sal nabídne kšeft, který ho z těchto dluhů vyseká. Nejedná se o nic menšího než krádež banky. Sammy poprosí tedy Lincolna a pár dalších společníků, aby do toho šli.

Loupež se podaří, ale protože je Sal křivák, tak se Sammyho zbaví a pokusí se i zabít Lincolna. Jenže tohle si měl rozmyslet, protože když někdo Lincolna naštve, tak je těžké ho zastavit a ten jde klidně přes desítky, ne-li stovky mrtvol.

Lincoln se tak spolčí s Burkem, Cassandrou a hráčům známým Vitem, aby ovládl New Bordeaux a zneškodnil Sala. Vydává se na krvavou cestu za pomstou, kde vyslechne a zabije desítky Salových poskoků. Informace o těch nejvyšších mu dodává sympatický přítel z dob války ve Vietnamu – John Donovan. Vyprávění příběhu, které jsme již popisovali v našich dojmech, je jednoduše perfektní [celá zpráva].

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Lineární příběhové mise působí skvělým dojmem. Odsýpají a hráč v nich prochází větší oblastí. Ty vedlejší však patří k tomu horšímu. Aby hráč vylákal poskoky, kteří ho dovedou k těm výše postaveným v hierarchii vůči hlavnímu Salu Marcanovi, tak musí cestovat od jedné ikonky ke druhé a v drtivé většině zničit či zabít vše, co jde.

Tou světlejší výjimkou je například pašování marihuany, zabíjení určitých lidí nebo krádeže vybraných vozidel. Tento typ misí dělá hráč pro své parťáky. Jejich plnění mu zlepší vztah s nimi a zároveň jej odmění větším obnosem peněz. Za peníze si hráč pořizuje zbraně či si je rovnou vylepšuje.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Přitom fiktivní New Orleans s názvem New Bordeaux má skvělou atmosféru, kterou podtrhuje vynikající hudební doprovod. Město je rozděleno do několika oblastí, a to od bažin a chudých čtvrtí až po ty pro nejbohatší. Podle toho, kde se hráč nachází, tak na něj okolní postavy reagují. Protože je Lincoln míšenec, tak se však většinou setkává s rasistickými poznámkami.

Po městě se lze projíždět hromadou různých vozidel, od náklaďáku až po sportovní vozy. Zamrzí však, že už se městem neprohání například tramvaje jako v prvním dílu. Koleje přitom v New Bordeaux jsou, ale vývojáři na ně pravděpodobně zapomněli nasadit právě ony tramvaje.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Po technické stránce z toho třetí Mafie také nevychází zrovna nejlépe. Příběhové animace jsou zpracovány bravurně. Takto skvěle rozpohybované obličeje jsme opět nějakou dobu neviděli, a navíc jsou skvěle režírované. Pohyb po městě však odkrývá hromadu technických nedodělků. Lze si tak všimnout textur v nižším rozlišení, divného nasvícení a zvláštně rychlých přechodů denní doby či změny počasí. Hezké momenty lze pořídit spíše v noci či za deště.

Hra je navíc celkem náročná na hardware u osobních počítačů a rozhodně její vizuál neodpovídá hardwarovým nárokům. Jsou to však věci, včetně menších technických chybek, které by mohli vývojáři opravit pomocí patchů. Jestli se tak ale stane, těžko říct.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Třetí Mafie tak bohužel působí nedodělaným dojmem. Všechny prvky jsou nedotažené a drtivá většina hry působí jako jedna dlouhá vedlejší mise. Příběh byl ale natolik skvěle vyprávěn, že těch zhruba třicet hodin jsem do nové Mafie investoval, abych zjistil, jak to ke konci s Lincolnem dopadne.

Příběh je tak rozhodně největším lákadlem nového dějství a je to škoda. Po dlouhé době totiž dokázala hra s otevřeným světem nabídnout takto skvělý příběh. Bohužel je srážena aktivitami, které baví pouhých několik hodin a opakují se stále dokola. První hodiny jsou vážně skvělé, ale jakmile se hráč přehoupne přes zhruba deset hodin, tak mu už třetí Mafie nemá moc co nabídnout, kromě poutavého příběhu.

Mafia III vyšla pro osobní počítače a herní konzole Xbox One a PlayStation 4 a obsahuje českou lokalizaci formou titulků.

HODNOCENÍ: 6/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám