Hlavní obsah

První ochutnávka ze hry Mafia III. Silný příběh láká na atmosféru 60. let

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herní titul Mafie patří k národním klenotům počítačových hráčů. Oznámení třetího dílu však vyvolalo velkou skepsi ze strany fanoušků. Jakmile tedy přišla nabídka zahrát si více než šest hodin ze třetího dějství, neváhal jsem ani vteřinu.

Upoutávka na hru Mafia IIIVideo: 2K Games

 
Článek

Ve hře se hráč ocitá v roli Lincolna Claye – protagonisty třetího dějství. Ten se zrovna vrátil z války ve Vietnamu do smyšleného amerického města New Bordeaux, které je inspirováno skutečným New Orleansem.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Hned zkraje se představí sympatický farář James Ballard a Lincolnova nevlastní rodina, která ho vzala pod svá křídla. Na scénu samozřejmě přijde i Sam Marcano, který později Lincolna zradí a vzbudí v něm tak chuť po odplatě. Chybět nesměl ani Vito Scaletta, který byl protagonistou druhého dílu. První hodiny hraní jsou lineárnější a díky tomu dokážou vytvořit pouto mezi hráčem a Lincolnem více než dostatečně.

Co okamžitě zaujme, je styl vyprávění příběhu. Ten se totiž hráči odkrývá retrospektivně pomocí záznamů ze soudních slyšení či pomocí rozhovorů. Stejně jako v předchozích dílech tak zůstává silný důraz na příběh.

New Bordeaux

Co se týká herní náplně, bylo k vyzkoušení několik příběhových misí. Jednou z prvních bylo zneškodnění skupiny Haiťanů, kteří ohrožovali Lincolnovu rodinu. Tato mise v bažinách rovnou dala možnost vyzkoušet si tichý postup. Hráč tak přebíhá z krytu do krytu a pomocí pískání si odlákává jednoho strážného za druhým a potichu je likviduje ve stínech.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Misí se však šlo i pořádně prostřílet. Tento postup jsem si vybral v její druhé polovině a zde mě potěšil pocit ze střelby. Haiťanů včetně jejich bosse jsem se úspěšně zbavil a vyřešil tak jeden z mnoha problémů Lincolnovy adoptivní rodiny.

Po několika hodinách ze začátku mě vývojáři posunuli v ději o zhruba dvacet hodin, kdy už má Lincoln k dispozici několik vychytávek díky postupnému ovládání města New Bordeaux. Přišlo na řadu otestovat fungování otevřeného světa a výběr jedné čtvrti, kterou vyčistím – Frisco Fields.

V ní totiž řádí obdoba Ku-klux-klanu, jen si říkají Jižanská unie. V této čtvrti hráč musí ničit propagandistické materiály, vyslýchat menší poskoky a přes ně se dostat k jejich šéfovi. Po ovládnutí čtvrti si hráč vybere, komu ze svých společníků tuto oblast dá na starost, a podle toho získá nějaký bonus. U někoho získá více zdraví u dalšího více munice.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Nebyla by to pořádná otevřená akce bez automobilů a jiných dopravních prostředků. Zvlášť u aut jsem si pořádně oddechl, jelikož jejich řízení je pohodlné. Z nich jsem měl právě největší strach, protože z prvních ukázek to vypadalo, že všechny vozy budou plavat jako na mokré silnici a řízení tak bude obtížné. Naštěstí tomu tak není a většina vozů se řídí bez sebemenších problémů.

Překlad, který si zaslouží pochvalu

Při oznámení třetího dějství Mafie se hodně diskutovalo i o lokalizaci. Ta sice není nadále formou dabingu, ale pouze v podobě textů a titulků. Hlasy všech postav jsou však tak autentické a sympatické, že na český dabing se okamžitě zapomene.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Zaměřil jsem se tedy na titulky, které byly v drtivé většině skvěle zpracovány, a překlad nebyl nijak odlehčen. Když jsou postavy vulgární, překlad je náležitě ostrý a přesný. Samotní vývojáři se mě několikrát během herní události ptali na jeho kvalitu a pořádně si oddechli, když jsem jim řekl, že překlad je vážně povedený.

Perfektní soundtrack

Třetí Mafie excelovala, i pokud jde o hudbu, a to hlavně tu licencovanou. Během příběhových filmečků nebo jen z rádia neustále hráli perfektní písně, jako je Paint It, Black od Rolling Stones či Born To Be Wild od kapely Steppenwolf. Chybět nesměl ani Elvis Presley, Creedence Clearwater Revival nebo Johnny Cash.

Upoutávka na hru Mafia III

Hudební doprovod tím skvěle dokresloval atmosféru šedesátých let a vývojáři si dali s výběrem pořádně záležet. Malou chybou, kterou snad vývojáři do vydání vypilují, byla absence informace o tom, která píseň zrovna v rádiu hraje, či otitulkování moderátorů v rádiu.

Konec dobrý, všechno dobré

Jak celý text napovídá, dojmy z prvních hodin třetí Mafie jsou více než pozitivní. Jediné obavy tak zůstávají pouze z otevřeného světa, kdy určité mise budou po čase působit opakujícím se dojmem a přestanou hráče bavit. Vývojáři naštěstí nenutí hráče plnit je všechny a k postupu příběhem stačí splnit pouze jejich zlomek.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Mafia III

Hlavní je, že příběh vypadá velice působivě a postavy jsou skvěle vykreslené. New Bordeaux je skvěle autentické a zasazení do šedesátých let neokoukané. Obavy z krkolomné střelby či z řízení vozidel jsou také zažehnány, a tak nezbývá nic jiného než se těšit na sedmého října, kdy Mafia III vyjde na osobní počítače a herní konzole PlayStation 4 a Xbox One.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám