Hlavní obsah

Nintendo si díky Pokémon Go příliš nepolepší

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky okamžitě po uvedení hry Pokémon Go vyletěly akcie společnosti Nintendo raketově směrem vzhůru. Zástupci japonského herního gigantu však tento týden přiznali, že se nový herní fenomén s legendárními příšerkami do zisků podniku nijak výrazně nepromítne. A akcie začaly velmi rychle klesat.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

 
Článek

Za vývojem titulu Pokémon Go stojí vývojářské studio Niantic, které získalo licenci od společnosti Nintendo. Jakým dílem se oba podniky o zisk ze hry dělí, bylo doposud tajemstvím.

Přesná čísla zástupci japonského elektronického gigantu stále neprozradili, nechali se však slyšet, že „v současném roce se na finančních výsledcích hra Pokémon Go nijak výrazně neprojeví“. Tím v podstatě naznačili, že rozhodně není dominantní a s největší pravděpodobností se oba podniky nedělí ani 50:50.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka z aplikace Pokémon GO

Na to podle serveru The Verge zareagovaly prakticky okamžitě akcie Nintenda, které se propadly téměř o pětinu. I když se pokles nemusí zdát na první pohled nijak dramatický, ve skutečnosti jde o nejprudší propad od roku 1990.

Smutnit nicméně zástupci japonského elektronického gigantu příliš nemusí. Jejich fiskální rok končí v březnu 2017 a podle současných prognóz mohou na jeho konci počítat s provozním ziskem 45 miliard jenů, tedy více než deset miliard korun. To je mimochodem meziroční nárůst téměř o třetinu.

Popularita pomalu klesá

Jednotliví analytici již varovali před tím, že řada investorů vkládala do hry Pokémon Go nereálná očekávání. Jak totiž ukázala v úterý analýza společnosti Survey Monkey, popularita tohoto titulu začala pozvolna klesat. [celá zpráva]

Největší popularitě se hra těšila v polovině července, kdy ji v USA aktivně hrálo na 26 miliónů uživatelů. V posledních deseti dnech však počet aktivních lovců japonských příšerek začal klesat, a to přinejmenším o dva milióny hráčů.

Analytici se také obávají toho, jak raketový start aplikace měla. Přes 20 miliónů lidí si ji totiž nainstalovalo za pouhých sedm dní od uvolnění finální verze. Většina podobně úspěšných aplikací si přitom svou popularitu budovala daleko delší dobu. Raketový start podle nich může indikovat to, že si spousta lidí Pokémon Go nainstalovala jen kvůli tomu, že si pamatují populární seriál ze svého dětství.

O hře Pokémon Go

Pokémon Go se těší tak nebývalé popularitě především proto, že hráči musí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov.

Samotný odchyt pak probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí.

Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Za vývojem titulu Pokémon Go stojí vývojářské studio Niantic, které získalo licenci od společnosti Nintendo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám