Hlavní obsah

Fenomén Pokémon Go pod drobnohledem

Novinky, Jan Hrdlička, Hry.cz

Svět má nový fenomén. Hra pro mobilní telefony Pokémon Go, která zvedá uživatele ze židlí a vábí je do ulic, zažívá nevídaný úspěch. Aplikace v počtu uživatelů soupeří dokonce i se sociální sítí Twitter. Jedná se nicméně o případ titulu, jehož popularita nevznikla jen tak z ničeho. Jak vlastně Pokémon Go funguje a odkud se hra vzala? A co dalšího byste o ní měli vědět?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová hra Pokémon GoVideo: Reuters

 
Článek

Jde o mobilní hru zdarma dostupnou na platformách Android a iOS, která těží především z konceptu rozšířené reality ve spojení s licencí značky Pokémon, třetí nejprodávanější videoherní série v historii. Pokémoni jsou kreslené inteligentní bytosti mnohdy popisované jako roztomilé příšerky.

Okolo pokémonů se strhla mánie již na konci 90. let minulého století, kdy se původně japonská série objevila na kapesních konzolích společnosti Nintendo. Lze tedy říci, že Pokémon Go je další kapitolou v historii mimořádně oblíbené značky.

Foto: Hry.cz

Ukázka ze hry Pokémon GO

Hra samotná využívá internetového připojení a satelitů GPS k určení vaší polohy a jejímu následnému zobrazení na displeji vašeho telefonu. Zatímco se tedy touláte po reálném světě, na obrazovce se vaše postava shodně pohybuje po virtuální mapě těch samých končin, mapa je ovšem obohacena o výskyt pokémonů a dalších důležitých míst.

Vaším úkolem je v roli trenéra pokémonů polapit co možná nejvíce exemplářů. Jakmile se k nějakému pokémonovi přiblížíte, lze na něj klepnout, čímž se aktivuje obrazovka, na které uvidíte vaše reálné okolí, jen s onou příšerkou v hledáčku fotoaparátu. Pro úspěšný odchyt je třeba pokémona přesně trefit hozeným Pokéballem.

Autoři hry ze studia Niantic do hry implementovali i zajímavý nástroj, jenž by měl výskytu pokémonů dávat určitý řád. Vodní druhy jsou kupříkladu přítomny zejména v okolí řek, listové v parcích a v noci byste zas měli narážet především na pokémony ve formě duchů. Nevyplatí se ale příliš se vzdalovat z města. Pokrytí na českém venkově je v podstatě neexistující.

Svět tam venku

Pokémon Go rovněž hodně spoléhá na fyzický aspekt lovu pokémonů. Zajímavostí totiž je, že chcete-li na daném místě na mapě provést určitý úkon, musíte k němu reálně dojít. A to se netýká jen honby za fiktivními postavičkami.

Foto: Hry.cz

Ukázka ze hry Pokémon GO

Po vašem sousedství jsou také rozsety orientační body, jejichž návštěvou plynou na vaše konto zkušenosti. Prostřednictvím těch si můžete vlastní pokémony vylepšovat a následně se s nimi pouštět do zápasů s ostatními trenéry v rámci boje o tzv. tělocvičny. Ty se nacházejí poblíž klíčových míst v okolí, ať už jde o městskou radnici, nebo významnou sochu, a slouží ke kontrole vlivu ve stanoveném regionu.

A jak mnozí poukazují, je to právě propojení klasických videoherních prvků s vašimi činnostmi v ulicích opravdového světa, ze kterého pramení ohromující popularita titulu. Jedná se o velice silný zážitek z objevování nových věcí a pohybu na čerstvém vzduchu smíchaný s touhou vlastnit pokud možno všechny druhy osobitých pokémonů.

Zrod a život fenoménu

První zmínky o Pokémon hře, jež by využívala principy rozšířené reality, zazněly už roku 2013 z úst nejvyšších představitelů společnosti Nintendo a Pokémon Company, vlastníka značky. Konkrétní informace a promo záběry přišly v září 2015. Na začátku letošního léta proběhl ve vybraných částech světa zkušební test, k němuž se dostali v prvé řadě novináři.

Aplikace následně zažila ostrý start 6. července, oficiálně však byla zpočátku z důvodu vytížení herních serverů dostupná pouze ve Spojených státech a na Novém Zélandu. Ani omezení nicméně nezabránila, aby si uživatelé hru, z níž se stal během pár hodin hit, neopatřili i jinými cestami. Od soboty 16. července si ji zdarma mohou stáhnout i hráči v České republice.

Foto: Hry.cz

Ukázka ze hry Pokémon GO

Aktuální čísla využití nejsou k dispozici, ale z dostupných informací je patrné, že Pokémon Go rychle přerostl do masivní záležitosti. V tuzemsku se plánují setkání lidí, kteří nové zábavě propadli. Pokémoni se chytali třeba i přímo na půdě Poslanecké sněmovny.

U nás ovšem není situace stále natolik dramatická, ze zahraničí k nám ale proudí zprávy dokládající skutečnost, že hru nyní nosí v kapse obrovské množství lidí. K dohledání jsou záběry z přelidněného Central Parku v New Yorku, kde došlo k neplánovanému setkání lovců pokémonů. Věc zašla někde až tak daleko, že Památník holokaustu v USA vyzval hráče Pokémon Go, aby se jeho budovám vyhýbali. A aplikaci spustil ve své pracovně dokonce i íránský prezident.

Mánii se podařilo podchytit také celé řadě podniků, mezi mnohými i řetězci s rychlým občerstvením McDonald´s. Přímo na místě některých jeho poboček vyrostly pokémoní tělocvičny. Unavení hráči se tak mohou rovnou na místě občerstvit. Na hru se ale bohužel nabalila i řada negativních událostí. Jedna z hráček nalezla během procházení zapadlých uliček svého města mrtvolu. Pravidel fungování Pokémon Go už stihli využít také zloději, kteří skrz program nalákali nic netušící vlastníky hry do odlehlých míst a tam je okradli.

Čas ukáže

V současné chvíli má Pokémon Go pozici unikátního zážitku, kterým se nechal pohltit téměř celý svět. Herní recenzenti sice poukazují na fakt, že je na hře ještě co vylepšovat, drtivé většině uživatelů to však nevadí. Výše zmíněné případy ukazují, že je kolem ní pořádně živo. Zda to tak ale zůstane nebo jestli tato mánie po chvíli odezní, na to si musíme počkat.

Reklama

Související témata:

Související články

Fenomén Pokémon Go pobláznil i Čechy

Titul Pokémon Go je bezesporu novým fenoménem herního světa. Hra, která zvedá uživatele ze sedaček a láká je ven, uchvátila v různých koutech světa milióny...

Výběr článků

Načítám