Hlavní obsah

Nejlepší hry roku 2015

Novinky, David Ryneš

Letošní rok byl na nové hry doslova požehnaný. Na své si přišli fanoušci klasických počítačů i televizních konzolí.

Foto: koláž Novinky.cz

Hry roku 2015

Článek

Na rok 2015 se bude vzpomínat, jako na jeden z těch lepších. Hráči, kteří holdují osobním počítačům, se konečně dočkali vymazleného portu pátého dílu Grand Theft Auto, fanoušci sportovních her měli těžké rozmýšlení se u souboje titánů nových ročníků Fify a Pro Evolution Socceru. K tomu také vyšel čtvrtý díl postapokalyptické série Fallout, který se však nezbavil problémů, které doprovází tituly od vývojářů z Bethesdy, ale pro fanoušky žánru se však jednalo o povinnost.

Stratégové se dočkali završení druhého StarCraftu v třetím datadisku Legacy of the Void a občasní hráči a fanoušci Star Wars nádherně zpracovaného Battlefrontu. Hráči, kteří mají pro strach uděláno, se naopak mohli ztratit na stanici PATHOS-2 v titulu SOMA. A v samotném závěru roku přišel Rainbow Six: Siege, ve kterém se vyblbnou hráči zaměřeni na taktiku a týmovou hru. A jaké hry byly podle redakce Novinek nejlepší?

Forza Motorsport 6

Upoutávka na hru Forza Motorsport 6Video: Turn 10 Studios

Zde nemohli fanoušci závodních her udělat krok vedle. Vývojáři z Turn 10 napravili své předchozí přešlapy u této okruhové verze Forzy a přinesli tak fanouškům závodních her skvělý titul, který jim vydrží hodně dlouhou dobu.

  • Platforma: Xbox One

Pillars of Eternity

Upoutávka na hru Pillars of EternityVideo: Obsidian Entertainment

Když Obsidian Entertainment oznámili crowdfundingový projekt Pillars of Eternity, tak zaplesalo srdíčko nejednomu fanouškovi legendárního Baldur´s Gate či Neverwinter Nights. Tento duchovní nástupce právě Baldur´s Gate se jim povedl bravurně, a tak si zaslouží své místo na tomto seznamu těch nejlepších her.

  • Platforma: PC

Destiny: The Taken King

Upoutávka na hru Destiny: The Taken KingVideo: Bungie

I přes větší či menší výtky se z Destiny stal v roce 2014 hit. Tato multiplayerová, sci-fi střílečka z pohledu první osoby si vybudovala naprosto perfektní komunitu hráčů, a tak bylo hezké překvapení, když vývojáři z Bungie naslouchali právě fanouškům a hráčům, aby napravili většinu chyb, které původní Destiny sužovaly.

  • Platforma: Xbox One, PlayStation 4

Rise of the Tomb Raider a Batman: Arkham Knight

Fanoušci akčních adventur si však přišli také na své. Dočkali se perfektního završení Arkhamské série v hlavní roli s Batmanem v titulu Batman: Arkham Knight (PC, Xbox One, PlayStation 4). Slavná archeoložka Lara Croft se vrátila v povedeném pokračování restartu série z roku 2013 v Rise of the Tomb Raider (Xbox One, PC a PlayStation 4 v roce 2016).

Upoutávka na hru Batman: Arkham KnightVideo: Rocksteady

Upoutávka na hru Rise of the Tomb RaiderVideo: Crystal Dynamics

Ori and the Blind Forest

Upoutávka na hru Ori and the Blind ForestVideo: Moon Studios

Během roku 2015 vyšla hromada 2D hopsaček. Pouze Ori and the Blind Forest dokázala nabídnout silný, emotivní zážitek a naprosto dechberoucí zpracování v kombinaci s pořádnou obtížností a naprosto dokonalým hudebním doprovodem.

  • Platforma: PC, Xbox One

Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Upoutávka na hru Metal Gear Solid V: Phantom PainVideo: KONAMI

Perfektní herní mechaniky, skvělá umělá inteligence v čele s perfektní optimalizací a konečně ukočírovaný příběh. To vše je nový díl Metal Gear Solidu. Pro fanoušky série povinnost a pro ostatní dobrý vstup do série.

  • Platforma: PC, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3

Bloodborne

Upoutávka na hru Bloodborne Video: Sony

Hidetaka Miyazaki znovu dokázal vytvořit titul s perfektní hratelností a k tomu přidal hrůzu nahánějící město Yarnham, který byl inspirován i naší Prahou. Fanoušci Demon´s Souls a Dark Souls si rozhodně přijdou na své, stejně jako ti, kteří se nebojí pořádné obtížnosti.

  • Platforma: PlayStation 4

Zaklínač 3: Divoký Hon

Upoutávka na hru Zaklínač 3: Divoký HonVideo: CD Projekt RED

Obří kus cesty prodělalo studio CD Projekt s třetím dílem slavného Zaklínače. Divoký Hon je obří, má perfektně zpracované dialogy i u vedlejších úkolů a posouvá RPG žánr o slušný kousek dopředu. Je tomu právě třetí Zaklínač, kterého hodně hráčů považuje za svou hru roku.

  • Platforma: PC, Xbox One, PlayStation 4

Nejen o nových titulech byl rok 2015

Rok 2015 přinesl však i pár smutných zpráv. V červenci zemřel šéf Nintenda - Satoru Iwata ve věku 55 let na rakovinu žlučových cest. [celá zpráva]

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Satoru Iwata

Chvíli poté vybublaly problémy u vydavatele Konami na povrch, a slavný vývojář Hideo Kojima oznámil, že s pátým dílem Metal Gear Solid z firmy odchází.

To se dotklo jak série Metal Gear Solid, tak i připravovaného dílu Silent Hill, kteréhož vývoj byl tím pádem zrušen. Naštěstí pro fanoušky jeho tvorby oznámil zhruba týden před Vánoci spolupráci se Sony na nové hře a také nové logo firmy Kojima Productions, která bude nyní nezávislé studio. Je však nepravděpodobné, že by stihl s týmem vývojářů vytvořit a vydat hru v následujícím roce.

Radovat se mohou také tvůrci vesmírné akce Star Citizen, kteří vybrali sto miliónů dolarů na dokončení tohoto titulu. Po pár dolarech jim přispělo dohromady více než 1,1 miliónu lidí.

Bližší informace ke hrám získáte na Hry.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám