Hlavní obsah

Staré Final Fantasy v novém kabátu? Slibuje působivý příběh, ale zpracování pokulhává

Novinky, ryn

Je tomu už 28 let, kdy vyšlo první Final Fantasy. Fanoušky si toto japonské RPG našlo po celém světě. U nás vzkvétalo hlavně v éře prvního PlayStationu. Nyní se na konzole PlayStation 4 a Xbox One dostává HD remake dílu Type-0 původně z přenosné konzole PSP.

Upoutávka na hru Final Fantasy Type-0 HDVideo: Square Enix

 
Článek

Příběh se odehrává ve světě ovládaném čtyřmi národy. Vše začíná válečným útokem na Rubrum, jenž hlídá krystal, který ovládá magii. V tuto chvíli je povolána jednotka Class-0, aby tomuto útoku zabránila. Okamžitě dojde na chytré spojování sil a tahání nitek pro ovládnutí všech čtyř krystalů. Příběh je temný a celkově se jedná o vůbec nejkrvavější díl, který Final Fantasy má.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy Type-0 HD

Za dílem Type-0 stojí méně známý Hadžime Tabata, jenž se donedávna soustředil hlavně na hry pro přenosné konzole (Final Fantasy VII – Crisis Core, The 3rd Birthday), který nyní kutí prokletý již patnáctý díl, jenž vyjde na nové konzole (PlayStation 4, Xbox One). Podle toho také vypadá samotná hratelnost. Opět se dalo sbohem tahovému systému a Type-0 je tak akčnější a rychlejší.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy Type-0 HD

Hráč ovládá studenty Class-0 a libovolně mezi nimi během soubojů přepíná. Útočí na blízko či na dálku, a to jak zbraněmi, tak i kouzly. Celkem je zde čtrnáct studentů a každý z nich má jiné schopnosti a pohyby. Do každých misí si jich může hráč vzít k sobě však jen dva. Během soubojů a plnění misí dostává hráč zkušenosti, díky kterým roste postavám úroveň a ty se tak stávají silnějšími. Hra je rozdělena do jednotlivých kapitol, ve kterých hráč plní jak mise, tak i vedlejší úkoly.

Po technické stránce však Type-0 nevypadá nijak k světu a je zde silně vidět její původ v přenosné konzoli PSP. Je to hlavně kvůli různorodosti modelů postav, kdy některé dostaly lepší péči, ale jiné nikoliv. Od slabých textur až po naprosto plasticky vypadající postavy bez důrazu na detaily. V tomto ohledu Type-0 neukazuje ani špetku potenciálu nových konzolí. Na druhou stránku však musíme vyzdvihnout velice povedené vylepšení soundtracku, který opět, jak je tomu v sérii, patří k špičce.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Final Fantasy Type-0 HD

Final Fantasy Type-0 HD nedostal možná takovou péči po technické stránce, jakou bychom si přáli, ale je to hlavně hratelnost, která hráče chytne a nabídne tak klidně desítky hodin zábavy.

Final Fantasy Type-0 HD vyšlo na konzole PlayStation 4 a Xbox One.

HODNOCENÍ: 8/10

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám