Hlavní obsah

Pane rozhodčí, co to pískáte? FIFA 13 vás nejednou nadzvedne ze židle

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekání na nový fotbálek od EA je po roce opět u konce. Zatímco lidé ve středním věku sledují nejlépe běh času na svých dětech, mladší generace vnímá uplynutí dalšího roku často právě při vydání nového ročníku tohoto fotbalového simulátoru. A já si s hrůzou uvědomuji, že třímám v rukou placku s novým ročníkem fotbálku FIFA již sedmnáctým rokem. Brr.

FIFA 13 trailer

 
Článek

Za uplynulých 16 ročníků prošla FIFA neskutečnou evolucí. Byly ročníky, kdy byly konkurenční simulátory silnější, to už je však řádka let. FIFA 13 je oproti předchozímu ročníku velkým skokem dál. Finesky naučené za minulá léta vám tentokrát budou ze značné části k ničemu. Hráči kontrolují balón jinak, vše působí reálněji, přesné kombinace jsou komplikovanější a k tomu všemu rozhodčí předvádí psí kusy, jakoby vypadli z naší Kaprligy.

Foto: EA Sports

Počkej, neblbni, kam běžíš?!

Začněme tedy tím, co činí hru FIFA 13 reálnější - detaily, které vás rozčilovaly na předchozím ročníku, jsou doladěny. Detailnější driblink tentokrát umožňuje luxusně obcházet hráče v soubojích jeden na jednoho. Týmy brání realističtěji a zejména patřičně podle svého ratingu. Nyní je již neskutečný rozdíl, zda má hráč rating 80 či 85. Cítíte každičký bodík ratingu navíc. Zpracování balónu již není samozřejmostí, ale něčím, co vám dokáže způsobit opravdu horké chvilky. A dát gól lobem už není samozřejmost. Je to pekelně komplikovaná záležitost.

On-line trápení

Nicméně ačkoliv i letos tvůrci zapracovali na nejrůznějších úpravách v herních módech, první týden hraní zatím hráče on-line módy spíše trápí. Vezmeme-li v potaz extrémně oblíbený Ultimate Team, jehož možnosti byly letos opravdu krásně vybroušeny, je zde jeden malý problém. Moc nefunguje. Servery na X-Box 360 jsou poměrně často přetížené a vypadávají a kolikrát se vám stane, že v aukci vyhrajete hráče, ale systém vám stále ukazuje, že je aukce aktivní a vy si tak nemůžete ani zařadit hráče do týmu a ani získat své peníze zpět. Bug jako poleno ze staletého sekvoje.

Foto: EA Sports

Historické dresy, nové oslavy gólů či body navíc v sezóně - to vše si můžete koupit za body, které získáváte dlouhodobým hraním.

Pokud se podíváme na drobnosti, jako je třeba soundtrack, nemůžeme být nespokojeni. Svého se dočká příznivce skoro každého hudebního stylu a navíc vyznavači hip-hop country metalu si stejně mohou importovat své písničky do hry, aby tak byli spokojenější. Stejně tak si můžete nahrát třeba chorál nazpívaný vaším osmičlenným kotlem v Horní Dolní a hra jej použije pro vaše fandy. A pokud chcete slyšet hudbu z Rockyho při nástupu vašich borců, také to není žádný problém.

Foto: EA Sports

Správně načasovaný výskok před hlavičkou je klíčem ke gólové šanci.

Bomba na prsa pohlednou akcí neskončí

FIFA 13 je fotbalovější. Hráči dělají uvěřitelnější chyby, zranění působí velmi reálně (vymknutý kotník vypadá krásně nechutně skoro jak v realitě), odrazy balónu skutečně odpovídají tomu, jak byl kopnutý a pokud si myslíte, že si zpracujete dělovku jak od Roberta Carlose jen tak na prsíčka a v pohodě budete pokračovat s balónem dále, tak na to zapomeňte. Za tohle všechno tvůrce chválíme a doufáme, že rychle přispěchají s patchem, který nás přiměje zapomenout na ty trochu nešťastné chvíle na začátku a vychutnávat tuto hru až do chvíle, kdy všichni pochopíme, že jsme opět o rok starší a na pultech se objeví FIFA 14...

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám