Hlavní obsah

Gran Turismo 5 se vrací s novými tratěmi, tisíci vozy a podporou 3D

Novinky, Ondřej Lazar Krynek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové páté pokračování závodní hry Gran Turismo bylo vydáno po dlouhých šesti letech a určeno je výhradně herní konzoli PlayStation 3, takže na jiných konzolích nebo počítači si ji prostě nezahrajete. Hra obsahuje 71 tratí ve 26 oblastech, na nichž můžete závodit ve více jak tisíci vozech, otestovat tuto hru proto není na pár chvil.

Článek

První hra Gran Turismo vyšla v roce 1997 a už tehdy byla určena výhradně pro herní konzoli Sony PlayStation. Hráči prvního vydání se museli spokojit se 170 vozy a 11 tratěmi, přesto se jí prodalo celosvětově necelých 11 miliónů kusů a vytvořena byla legenda mezi závodními simulátory. Gran Turismo 5, vydávané oproti čtvrté verzi již na Blu-ray discích, přináší očekávaně řadu vylepšení.

Nejznatelnější je do dokonalosti propracované grafické rozhraní a především fotorealistické tratě, které si však vychutnáte dokonale jen na plochých televizorech s plným HD rozlišením. Již se nesetkáte s ozubenými okraji ani podivuhodnými stíny vozů jako dříve. Závodní okruhy odpovídají maximálně skutečnosti, a to nejen ty známé sportovní, ale i ty vytvořené ve známých světových městech jako Londýn, Madrid nebo Tokio. Nová je také podpora stereoskopického 3D zobrazení, pro které však potřebujete 3D televizor a příslušné brýle.

Po nutných pravidelných i několikasetmegových aktualizacích se vám po dlouhém a nápaditém filmovém intru objeví základní nabídka, kde máte možnost si vybrat mezi okamžitou jízdou zvolením Arcade Mode nebo postupným budováním své kariéry prostřednictvím GT Mode. Nachází se tu i Course Maker pro vytváření vlastních tratí a informační nákupní video kanál GT TV.

Asi nejnudnější je zvolení Ardace Mode, kdy máte okamžitý přístup k většině tratí i vozů. Můžete si rychle navolit hru pro dva hráče, zajet si klasických pár okruhů, stopnout si časovku nebo si jen zadriftovat téměř s jakýmkoliv vozem chcete. Odladění vozu je maximální, od barvy přes převodovku a další detaily, kterými se zabývají jen fajnšmekři.

Mnohem zábavnější je zvolit poctivý GT Mode. Zde už máte vlastní profil jezdce, kde si musíte opatřit licence, koupit si auto a vydat se na některý ze závodů, na něž máte oprávnění. Od výuky brzdění a zatáčení se dostanete postupně ke koupi prvního auta (které si můžete postupně tunit dle libosti), prvním obchodům, potřebným servisům a závodům, na nichž si opravdu dáte záležet, abyste vyhráli a mohli závodit dál.

Gran Turismo 5 jak dobrou adrenalinovou zábavou pro jezdce, kteří se nejen na českých silnicích nemůžou pořádně odvázat, tak i pastvou pro oči na trasách, kde se v průběhu závodu mění počasí a podmínky jsou maximálně realistické. Omrzet po čase může jen ty méně závodivé nebo menší technické nadšence.

HODNOCENÍ: 95 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám