Hlavní obsah

Nejlepší hry roku 2009

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Tento týden proběhl v Los Angeles v Kalifornii již sedmý ročník konference Video Game Awards, která pravidelně každý rok oceňuje nejlepší hry. Jednotlivé tituly soutěžily v několika různých kategoriích a kromě kvality samotných her si mohly cenu odnést například za nejpoutavější děj nebo nejkvalitnější soundtrack.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na počet her byl letošní rok opravdu bohatý. Objevily se zcela nové tituly, ale také podařená pokračování legendárních ság, jako je například Halo 3, Left 4 Dead 2, či Call Of Duty: Modern Warfare 2.

Nejlepší RPG hrou za letošní rok byl na konferenci Video Game Awards zvolen titul Dragon Age: Origins. Ocenění za nejoriginálnější původní hudbu si odnesla novinka letošního podzimu Halo 3: ODST.

Za celý rok se ale samozřejmě urodilo daleko více zajímavých her, které oceněny nebyly. Průřez toho nejlepšího z roku 2009 Novinky nyní přinášejí i s poutavými videoukázkami.

Dragon Age: Origins

Dragon Age je tradiční zástupce RPG her od slavné společnosti BioWare zasazené do originálního světa. Jde o první titul z plánované série, která zřejmě dosáhne skutečně epických rozměrů. Hra je nástupcem slavné ságy Baldur’s Gate, která byla jednou z nejúspěšnějších her svého druhu v dějinách.

Tvůrci neponechali nic náhodě a pro svůj nový herní svět připravili bohatou historii, aby měli z čeho čerpat při sestavování dramatického a komplikovaného příběhu s několika navzájem se proplétajícím se liniemi. Hra Dragon Age přináší prvků současných fantasy titulů s propracovanými vizualizacemi, emocemi nabitými příběhy, hrdinnými souboji, mocnými magickými schopnostmi.

Call Of Duty: Modern Warfare 2

Děj nového pokračování hry Call of Duty navazuje na první díl Modern Warfare, který pojednával o krizi na Středním východě. Ústřední postavou celé hry je nevyzpytatelný padouch Makarov, kvůli kterému procestujete v roli amerického vojáka po boku kapitána MacTavishe prakticky celý svět.

Hned v jedné z prvních misí okusíte, jaké je to bojovat na praskajícím ledu v Rusku, když vám do tváří šlehá neskutečně mrazivý vítr. V dalších sedmnácti misích se s protivníky budete muset utkat i na gigantických ropných plošinách, či přímo v ulicích Rio de Janeira.

Lips: Number One Hits

Před Vánocemi se na tuzemském trhu objevilo pokračování hudební videohry Lips, která je určena pro televizní konzole Xbox 360. Ve hře Lips: Number One Hits mladší generace ocení aktuální skladby od Coldplay nebo Rihanny. Přítomny jsou ale také tituly MC Hammera, Roye Orbisona nebo Bobby McFerrina.

Chybět nemůže ani legendární skladba Barbie Girl od skupiny Aqua, Touch My Bod od Mariah Carey, nebo hit 90. let California Love od 2Pac feat. Dr. Dre. Součástí hry je také interaktivní bezdrátový mikrofon se snímačem pohybu se stylovými světly. Ta pulzují v rytmu hudby a reagují na akce zpěváka. Zpěváci také mohou gestikulací, třesením nebo pózami s mikrofonem aktivovat zvláštní bonusy Star Stream.

Halo 3 ODST

Ve videohře Halo 3: ODST mohou hráči jako členové jednotky ODST díky módu nazvanému Firefight společně bojovat proti hordám nepřátel. Ti se na ně budou valit v postupných vlnách v nejrůznějších terénech a bojových prostředích. Nová hra obsahuje celkem 24 multiplayerových map. Kromě všech originálních map z Halo 3 na něm fanoušci najdou i nové mapy.

Halo 3 ODST

Citadel je před dlouhou dobou opuštěná pevnost. Je sice malá, ale její symetrické cely a prostory nejsou v žádném případě příliš bezpečné. Dvě protilehlé základny nabídnou hráčům hledajícím trochu odpočinku alespoň minimální úkryt. Citadel bude od hráčů vyžadovat neustálou komunikaci, dokonalé sledování bojiště a schopnost přizpůsobovat pružně bojovou taktiku okolním podmínkám. 

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Halo 3 ODST

Mapa Heretic vrací hráče do dobře známého prostředí arény Midship. Pusté prostředí interiéru Pius Inquisitoru může na první pohled vypadat stroze, ale symetrické prostory Hereticu budou od hráčů vyžadovat vytváření komplexnějších strategií k poražení svých protivníků.

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Halo 3 ODST

Longshore sice již postrádá obchodní lodě, které ho kdysi učinily lukrativním přístavem Old Mombasa, ale rozhodně i nadále oplývá aktivitou. Tato mapa je určena jak pro rozsáhlé bitvy, tak pro menší konflikty. S řadou průmyslových budov a komplexů, mimoúrovňových cestiček a otevřených vstupů a průchodů je tato mapa komplexním bojištěm pro nejrůznější bojové scénáře.

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Halo 3 ODST

Left 4 Dead 2

Pokračování trháku od tvůrců Half-Life, Team Fortress a Counter-Strike. Můžete se těšit na nové zbraně a nové nepřátele. Videohra Left 4 Dead 2 představí hráče jako jednoho ze čtyř nových přeživších, kteří v průběhu cesty ze Savannah přes New Orleans’ French Quarter bojují se znepřátelenými zombie.

Foto: Archiv, Novinky

Left 4 Dead 2

Wolfenstein

V předchozím díle Return to Castle Wolfenstein měl hlavní hrdina elitní americký agent B.J. Blazkowicz za úkol vyčistit středověký hrad. V novém pokračování to bude rovnou celé městečko. Navíc se objeví také alternativní lokace, ze které nacisté čerpají okultní sílu.

Ochutnávka ze hry Wolfenstein

Boje v ulicích budou sloužit k odkrývání dalších a dalších oblastí. V boji však nebude Blazkowicz osamocen, výraznou pomocí mu ve třetím díle hry Wolfenstein budou postavy z německého hnutí odporu, které hlavnímu hrdinovi tu a tam pomohou, či svěří důležitý úkol.

FIFA 2010

Základní prvky herního systému v zápasech byly zdokonaleny v nové verzi tak, aby hra FIFA 10 maximálně přiblížila skutečnou podobu fotbalu. Nabídne zejména sofistikovanější ovládání míče a fyzikální interakci mezi fotbalisty. Kromě toho se nyní hráči pohybují a chovají realističtěji a lépe si hledají pozice. Při útoku dokážou efektivněji analyzovat své okolí, kličkují ve snaze nevystavit se do ofsajdu, přirozeně si vytvářejí prostory pro přihrávky a využívají širšího spektra ofenzivních variant.

V obraně pak nové koncepty, jako je prioritní volba postavení, umožňují obráncům vyhodnocovat více možnosti řešení různých situací. Přibylo také nátlakové bránění a hráči rovněž dovedou logičtěji a aktivněji uklidit míč mimo nebezpečí.

Foto: Novinky

Ukázky ze hry FIFA 10

Novinkou je také určování směru skluzů, takže zkušenější hráči by nyní měli mít větší dosah a výrazně eliminovat možnost minutí hráče s míčem. Dokonalejší logika odvracení nebezpečí poskytuje obráncům více možností odklizení míče mimo dosah útočníků. Z bránění se tak ve FIFA 10 stává skutečná taktická disciplína.

Max Payne 3

Třetí pokračování hry přenese hráče stejně jako v předchozích dílech do role drsného detektiva Maxe Payna, který se snaží pomstít smrt své rodiny.

Max Payne 3

V novém příběhu za sebou Max nechává práci u policie i New York samotný. Ocitá se ve městě plném násilí a krveprolití. Se svým arzenálem a instinkty se zoufale snaží najít pravdu a také cestu ven.

Forza Motorsport 3

Třetí díl série Forza Motorsport rozhodně zaujme skvělou HD grafikou a fyzikou. Na výběr nabídne více než 400 oblíbených aut a přes 100 nejznámějších tratí a cest z celého světa. Propracovaná asistence a nastavení úrovně pak přizpůsobí hru přesně vašim schopnostem a zručnosti.

Forza Motorsport 3

Nově budou moci hráči závodit také s automobily SUV, které nejsou v podobných videohrách příliš obvyklé. Většina lidí si typické SUV představuje jako velký bezpečný kus plechu plující s velkou spotřebou po silnicích a nedokáže si jej představit v roli závodního vozu.

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Forza Motorsport 3

K dispozici budou téměř všechny SUV automobily od Range Roveru Supercharged až po Porsche Cayenne S. V nabídce dostupných aut se rovněž objeví luxusní sportovní vozy od BMW M5 po ručně dělaný a na zakázku upravený Mercedes SL 65 Black Series.

Revoluce v hraní her podle Microsoftu

Představte si, že na vás z televizoru letí míč, co uděláte? Kopnete do něj, nebo jej jednoduše chytnete. Díky nové technologii od Microsoftu, která byla letos představena, totiž k hraní her nepotřebujete žádné ovladače, plně postačí lidská gesta, jako je mávnutí rukou, nebo kopnutí proti televizní obrazovce.

Projekt Natal je kompatibilní s jakoukoliv herní konzolí Xbox 360 od Microsoftu. V podstatě se jedná o první senzor na světě, který v sobě kombinuje RGB kameru, hloubkové čidlo, širokospektré mikrofony a samostatný procesor pohánějící proprietární software.

Oproti běžným 2D kamerám tak novinka dokáže sledovat pohyb celého těla ve 3D režimu, reagovat na pokyny a příkazy a dokonce rozpoznat i změnu zabarvení vašeho hlasu a emocí.

Navíc tento systém není závislý na světle a dokáže vás rozpoznat pouze pohledem do vašeho obličeje. Zařízení nereaguje pouze na klíčová předem daná slova, ale rozumí, co doopravdy říkáte. Můžete tak například ve hře říct, jaký secvičený signál chcete zahrát, a vaši spoluhráči se už podle toho zařídí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám