Hlavní obsah

Forza Motorsport 3: silniční dovádění pro profíky i amatéry

Novinky, Miloslav Fišer, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Gran Turismo sedí na přední pozici automobilových simulátorů již delší dobu bez ohrožení. Teprve nyní přišla první zajímavá konkurence, která se populárnímu závodnímu simulátoru v nějakých bodech přiblížila a v jiných ho dokonce překonala. Forza Motorsport 3 od Microsoftu totiž dokáže oslovit absolutní začátečníky stejně tak jako profíky mající silné krevní pouto s asfalty závodních okruhů.

Forza Motorsport 3

 
Článek

Forza Motorsport 3 má tu příjemnou vlastnost, že je extrémně dostupná pro všechny typy hráčů co do zkušeností. Kariéra je totiž jednoduchá na pochopení a dá se absolvovat i bez výraznějších zkušeností v závodních simulátorech.

Nový závodní simulátor vám dává na výběr celkem z více než 400 vozidel, které můžete vzít na projížďku. Začátečníkům přijdou vhod především předokolky, jako je Ford Focus RS nebo Citroën C4 Coupé. Tyto vozy jsou v zatáčkách daleko více ovladatelné a zvítězit s nimi není takový problém.

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Forza Motorsport 3

Samotná hra totiž maximálně těží z fyzikálních zákonů, konstrukce a technických parametrů vozů. Pokud si k závodu vyberete automobil s pohonem všech čtyř kol, i při ostřejší zatáčce bude na vozovce perfektně sedět a kopírovat vámi zvolenou stopu bez jakýchkoliv smyků.

Oproti tomu uřídit takové BMW M3 se zadním pohonem je ve hře poměrně těžký oříšek i pro zkušenějšího řidiče. Stačí jen malý náznak zatáčky a auto má tendence jít do přetáčivého smyku, naučit se jej plynule ovládat – driftovat není vůbec jednoduché.

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Forza Motorsport 3

Nově budou moci hráči závodit také s automobily SUV, které nejsou v podobných videohrách příliš obvyklé. Většina lidí si typické SUV představuje jako velký bezpečný kus plechu plující s velkou spotřebou po silnicích a nedokáže si jej představit v roli závodního vozu.

K dispozici budou téměř všechny SUV automobily od Range Roveru Supercharged až po Porsche Cayenne S. V nabídce dostupných aut se rovněž objeví luxusní sportovní vozy od BMW M5 po ručně dělaný a na zakázku upravený Mercedes SL 65 Black Series.

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Forza Motorsport 3

Nejšílenější na celé hře je to, že jsou všechna auta odemknutá hned od začátku. Samozřejmě, musíte si na něj vydělat náležitý obnos, ale jakmile dáte dohromady potřebné finance, můžete si ho bez jakýchkoliv omezení koupit a jezdit tak velmi brzy se svým nejoblíbenějším vozítkem. To je skutečnost, která jde proti zaběhnutému zvyku, který známe snad ze všech závodních her, kde se musíte k těm nejlepším vozům dlouho propracovávat.

Pokud milujete tuning automobilů, tak máte nekonečné možnosti, jak si svůj vůz vyladit. Zkrátka, kariéru můžete absolvovat bez jediné technické změny, ale stejně tak můžete trávit hodinu před každým závodem úpravou svého vozidla. A vězte, že ne zbytečně. Každá úprava se totiž náležitě projeví na jízdních vlastnostech automobilu.

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Forza Motorsport 3

Videohra Forza Motorsport 3 je velice povedeným závodním simulátorem, který začátečníka i pokročilejšího hráče bude bavit proklatě dlouho. A to především díky širokému spektru sportovních aut i nepřebernému množství závodních okruhů. Navíc tato povedená hra nabízí spoustu aktivit také mimo závodní trať.  

Kvality hry letos ocenili také porotci na historicky již sedmém ročníku konference Video Game Awards konané v Los Angeles v Kalifornii. Forza Motorsport 3 zde byla vyhlášena nejlepší hrou v kategorii závodních her.

Hodnocení: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám