Hlavní obsah

Fotbalový simulátor FIFA 10: Pryč jsou časy arkád a vysokých výher

Novinky, Jakub Kynčl

Nový fotbalový simulátor FIFA 10 je revoluční hrou. A nikoliv ani tak díky revolučním změnám, ale díky obtížnosti. Pokud vypnete veškerou pomocnou asistenci, dostáváte do rukou hru, jejíž zvládnutí vám zabere ne týdny, ale měsíce. Přičteme-li slušnou grafiku, možnost importovat svůj vlastní obličej skrz novou technologii a širokou škálu online možností, přistává nám na stole nejlepší dostupný fotbal.

Článek

Fotbalová série FIFA nikdy nebývala důslednou simulací fotbalu a hráčům vždy poskytovala kupu zábavy u arkádového stylu, který pochopilo i pětileté dítě. Jenže postupem času začal klenot EA na plné čáře válcovat konkurenční Pro Evolution Soccer od Konami, aspoň tedy na PC. Byl hratelnější, zábavnější a FIFA vítězila skoro jen autorskými právy na všechny kluby. Hráčská základna se musela udržet, a tak se něco muselo změnit. Velmi rychle.

FIFA 09 byla na X-Boxu velmi nadstandardní hrou a jako první dovolovala širokou škálu triků a oslav, které si hráči přáli. Pohyb byl volnější, ale i tak měla hra značný čmuch arkádovosti. Nová FIFA ho má také, ne že ne, ovšem jen pokud máte zapnuté asistované ovládání. To vám oddaluje veškerou pravou zábavu a požitek ze hry. I tak je nám ovšem jasné, že ho bude využívat více než polovina hráčů. Poloasistované ovládání je potom jakousi únikovou cestou a dobrým přemostěním.

Manuální ovládání pod drobnohledem

Co takové manuální ovládání obnáší? Manuální je vlastně všechno. Síla a směr nahrávek i síla a směr střely. Opravdu kompletně. Počítač vám tak nepomáhá zakroutit střelu do růžku či se vůbec trefit mezi tři tyče. Pokud jen klepnete do tlačítka pro nahrávku, hráč se balonu stěží dotkne a pustí si ho od nohy. I přihrávky za obranu jsou těžší, trefit přesný směr je podobnou výzvou jako rozeznat hráče čínské fotbalové reprezentace.

Naklonili jste při střele kurzor omylem do strany? Počítejte s tím, že neminete branku o několik čísel, soupeř bude mít pravděpodobně aut. Minout totiž můžete opravdu absolutně. Samostatné úniky na brankáře nejsou také žádný med. Jednoduché vystřelení znamená suchou střelu doprostřed, žádné jemné obstřelení, jak jsme zvyklí. Bod nahoru.

Game Face a góly z neuvěřitelných míst

Nahrávání vlastního obličeje do hry bylo něčím, co doslova zbořilo servery EA a zjevně to předčilo očekávání hráčského zájmu. Po deseti dnech se vše rozfungovalo a hráči si tak mohli vyzkoušet importovat do hry vlastní obličej přes novou verzi programu Game Face. Obličej je o mnoho reálnější než dříve a kolikrát byste si až přáli, aby nebyl tak detailní jak je. Nezapomeňte se oholit předtím, než se začnete fotit.

Konečně se nám povedlo dát několik neuvěřitelných gólů. Střela z 25 metrů po zemi už konečně může překvapit, zvláště pak, když je jejím autorem dobrý střelec. Sledujte také postavení brankáře. Při manuálním ovládání se nám povedlo vstřelit gól ze středového kruhu prudkou střelou, která přeletěla brankáře, jenž se po ní jen marně ohlédl. Podstřelení zdi při přímém volném kopu a nastavování vlastních standardních situací pak také potěší. Snad jen jediný detail, který by si mohli v EA zapamatovat. Když se hraje na sněhu, tak s oranžovým, nikoli obyčejným míčem.

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám