Hlavní obsah

Z notebooků se stává nedostatkové zboží. Poptávka stoupla trojnásobně

Praha

Prodej notebooků na českém trhu se proti letním měsícům zvýšil až trojnásobně. Důvodem je zavádění distanční výuky i práce z domova kvůli koronaviru. Největší zájem je o přenosné počítače s cenou mezi 20 000 a 25 000 Kč a o výkonné herní počítače. Některé typy, zejména v ceně do 20 000 korun, jsou ale u výrobců už nedostupné. Vyplývá to z informací obchodníků a výrobců.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Celé třetí čtvrtletí na Alze zaznamenáváme rostoucí poptávku, přičemž dynamika růstu se v září ještě více zrychlila a v říjnu notebooky rostou doslova raketově,” uvedl místopředseda představenstva Alzy Petr Bena. „V nejžádanější kategorii notebooků nižší střední cenové hladiny do 20 000 korun se však již začíná projevovat globální zvýšení poptávky i některá omezení výrobních kapacit,” dodal.

Dostupnost notebooků i části příslušenství se podle mluvčí Mall.cz Pavly Hobíkové každým dnem zhoršuje. „Vzhledem k dopadům pandemie na asijskou produkci je jasné, že u některého sortimentu a modelů dojde k výpadkům. V současné době vykupujeme vše, co na trh dorazí a je volné skladem v distribuci,” řekla. Zlepšení dodávek firma čeká až v lednu či únoru.

Vysoký výkon i kompaktní rozměry. Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Testy

Největší světový výrobce Lenovo oznámil, že jeho zásoby jsou dostatečné, nicméně u některých produktů se může objevit převis poptávky. „Lenovo pozoruje významný nárůst zájmu o kategorii herních notebooků, které díky svému výkonnému hardwaru poslouží výborně jak pro práci nebo studium z domova, tak i hraní her, sledování videa nebo úpravu fotografií,” uvedla mluvčí Lenova v ČR Angelika Raisová.

Nedostatek notebooků podle Karla Diviše z IDC-softwarehouse není pouze problém Česka. „Kvůli pandemii je celosvětově omezená výroba elektroniky. Největší problém s nedostatkem vybavení je ve školství. Školy sice získaly finanční prostředky na nákup notebooků i příspěvky na vybavení pro sociálně znevýhodněné studenty, ale objednávky výpočetní techniky se zpožďují i o několik měsíců. Když dnes objednáte notebooky pro školu, dodavatel vám oznámí termín doručení v lednu. Zatím zde neexistuje ani trh notebooků z druhé ruky, který by dokázal alespoň krátkodobě specifickou poptávku pro školy pokrýt,” upozornil.

Co umí moderní notebooky?

Moderní stroje sází v první řadě na špičkový výkon a prémiové obrazovky s vysokým rozlišením. Výrobci se zkrátka uživatele snaží přesvědčit, že klasické stolní počítače jsou již za zenitem a že budoucnost patří právě přenosným strojům.

Ty nabídnou tak výkonné grafické karty, že zvládnou vykreslovat světla a stíny v reálném čase. Chlubí se navíc podporou umělé inteligence, která by se měla podílet na celkově vyšším pracovním tempu. Takové laptopy se hodí nejen na práci, ale pochopitelně také na hraní náročných her.

Hybridy jsou v kurzu

Velké popularitě se těší také počítačové hybridy, které se snaží spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů, v tom je jejich největší síla. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Tablety jsou ceněné zpravidla pro svou výbornou mobilitu, ale když přijde řeč na práci, většina uživatelů sáhne po klasickém notebooku. Zařízení 2 v 1, tedy hybridy, velmi často nabízejí displej, který je prakticky vždy dotykový, a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet.

U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit. Když potřebuje uživatel pracovat, klávesnici si připojí a má klasický notebook. Na cestách naopak nejsou takové hybridy velkou přítěží, protože klávesnici mohou lidé jednoduše nechat doma.

Kromě konvertibilní konstrukce je patrné, že se jednotliví výrobci předhánějí také v tom, kdo nabídne notebook s tenčí a lehčí konstrukcí. A to pochopitelně při zachování co nejlepšího výkonu, stranou přitom nezůstává ani otázka výdrže baterie.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám