Hlavní obsah

V Ostravě spustili 40. nejvýkonnější počítač na světě

Právo, Novinky, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO) v úterý odborníci uvedli do plného provozu 40. nejvýkonnější superpočítač na světě, který je zároveň 14. nejvýkonnějším systémem v Evropě. Tvrdí to alespoň žebříček TOP500, který sestavují experti z USA a Německa.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Superpočítač Salomon je umístěn v datovém sále s 15procentní hladinou kyslíku.

Článek

Ostravský superpočítač dostal jméno Salomon podle slavného místního bankéře Salomona Mayera Rothschilda, který se v regionu podílel i na rozvoji hornictví. Univerzita věří, že do Moravskoslezského kraje přiláká superpočítač experty ze zahraničí a pomůže zviditelnit nejen tento region, ale celou Českou republiku.

Pokud byste hledali ten nejvýkonnější počítač na planetě, museli byste se vydat do Číny. Nejlidnatější stát světa totiž se svým strojem Tchien-che 2 (Mléčná dráha 2) už potřetí obhájil prvenství v žebříčku 500 nejvýkonnějších superpočítačů na planetě. [celá zpráva]

Počítač za 275 miliónů

Salomon již vypočítává předpověď počasí, pracuje na návrzích léčiv, simulaci laserů nebo výpočtech 3D map v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations, které stojí v areálu ostravské VŠB. Podle ředitele tohoto centra Martina Palkoviče stála výroba a instalace superpočítače kolem 275 miliónů korun.

Celé centrum pak vyšlo na více než dvě miliardy korun. Většina peněz na něj šla z evropských dotací.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na části superpočítače Salomon, který stál kolem 275 miliónů korun.

Jeho výkon odborníci srovnávají s asi 74 tisíci notebooky. „Převýší současný ostravský superpočítač Anselm více než dvacetinásobně. Spuštěním Salomona se Česká republika zařadila mezi superpočítačovou špičku. Naši vědci tímto získali špičkový vědecký nástroj a věřím, že ve středně- a dlouhodobém horizontu z něj bude benefitovat nejen vědecká komunita, ale i průmysl a česká ekonomika,“ doufá Palkovič.

Superpočítač je velká laboratoř

Podle rektora VŠB-TUO Ivo Vondráka, který byl zhruba před 10 lety u zrodu myšlenky stvořit v Ostravě superpočítač, již Anselm nestačil pro počítání všech kvalitních vědeckých projektů.

„Spuštění Salomona jsme proto netrpělivě očekávali. Je to vlastně taková jedna velká laboratoř, která slouží všem vědeckým oborům. Nejvíce ho zatím využívají materiálové vědy, pak jsou to biovědy, to znamená různé návrhy léčiv a různé simulace v této oblasti, pak je to inženýrství, fyzika, částicová fyzika, dnes spolupracujeme i v oblasti simulace laserů. Máme i praktické aplikace, počítaly se tady například i 3D mapy pro Seznam.cz,“ vyjmenovával Vondrák.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Motory superpočítače Salomon jsou hlučné a velmi horké.

Jen 15procentní hladina kyslíku

Salomon počítá v datovém sále superpočítačového centra, kde je jen 15procentní hladina kyslíku. To odpovídá nadmořské výšce 2700 metrů.

„Jde vlastně o protipožární opatření. V těch 15 procentech by už neměl nastat proces hoření,“ líčil ředitel centra.

Podle Vondráka je o využití Salomona ve světě velký zájem. „V rámci výzvy na Horizont 2020, což je výzkumný program EU, jsme ze sedmi podaných projektů získali pět,“ pochlubil se rektor. V centru nyní pracuje přes 200 lidí a počítá se s tím, že další budou přibývat.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Superpočítač Salomon je umístěn v datovém sále s 15procentní hladinou kyslíku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám