Hlavní obsah

Továrny na čipy rostou jako houby po dešti. TSMC postaví několik závodů v Arizoně

Akutní nedostatek počítačových čipů brzdí výrobu elektroniky i automobilů. Přední technologické společnosti se tak v posledních týdnech předhánějí v investicích do rozšíření výrobních kapacit, aby byly poptávku schopny uspokojit. Je to ale běh na dlouhou trať.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Masivní investice chystá například tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Ten chce vybudovat několik dalších továren v americkém státě Arizona, jak informovala agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Zástupci TSMC přitom už minulý měsíc oznámili, že podnik hodlá v příštích třech letech do zvyšování výrobní kapacity investovat 100 miliard dolarů (2,15 bilionu Kč), neposkytli však o těchto investicích žádné podrobnosti.

Zlepší se dostupnost elektroniky? TSMC plánuje miliardové investice

Hardware

TSMC vyrábí většinu svých čipů na Tchaj-wanu, má ale i starší závody na výrobu v Číně a v americkém státě Washington.

Loni v květnu firma představila plán na výstavbu továrny v Arizoně za 12 miliard dolarů. Nyní podle zdrojů Reuters v tomto americkém státě plánuje až pět dalších továren. Jeden ze zdrojů uvedl, že rozšíření plánů je reakcí na žádost ze strany Spojených států. Odmítl však poskytnout další podrobnosti.

Miliardové investice má v plánu také Intel

TSMC přitom není jediným podnikem, který pracuje na rozšiřování výroby v reakci na globální nedostatek čipů. Americký Intel se nechal slyšet, že do modernizace svého závodu v Novém Mexiku investuje 3,5 miliardy dolarů (74,8 miliardy Kč).

Intel má ve Spojených státech tři továrny: ve městě Rio Rancho v Novém Mexiku, v Hillsboro v Oregonu a ve městě Chandler v Arizoně. V první jmenované Intel vynaloží finance na podporu technologie pouzdření čipů. Díky investici tam vznikne 700 nových pracovních míst.

Globální nedostatek čipů vlivem pandemie covidu-19 nejprve pocítily některé automobilky. Omezit výrobu musely kvůli němu například firmy General Motors, Ford či Volkswagen včetně značky Škoda Auto. Posléze problém dopadl i na výrobce chytrých telefonů, laptopů a dalších přístrojů, po nichž se vlivem pandemie a s tím související práce z domova zvýšila poptávka.

Intel modernizuje za miliardy americký závod na výrobu čipů

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám