Hlavní obsah

Srdce superpočítače Salomon už dorazilo do Ostravy

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Hlavní část jednadvacátého nejrychlejšího stroje na světě je v cíli. V průběhu úterý totiž do Národního superpočítačového centra IT4Innovations v Ostravě dovezly čtyři kamióny tamní superpočítač. Jeho váha je přes 30 tun a přes holandský Amsterdam ho do moravskoslezské metropole dopravil výrobce, americká firma Silicon Graphics International (SGI).

Foto: Pavel Karban, Právo

Až tunu váží jednotlivé díly superpočítače, stěhováci tak měli s jejich přemístěním do datového sálu dost práce.

Článek

„Instalace superpočítače probíhá podle plánu. Harmonogram, který byl stanoven při začátku realizace projektu, bude dodržen,“ přislíbil rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. Potvrdil, že v době objednávky šlo o 21. nejrychlejší stroj na světě. „Při spuštění by se měl zařadit mezi 100 nejvýkonnějších superpočítačů světa,“ poukázal.

Superpočítač se bude jmenovat Salomon podle ostravské šachty a bankéře Salomona Mayera Rothschielda. Jeho první část dorazila podle mluvčí IT4Innovations Zuzany Kolárikové minulý týden, zbytek pak přivezly dva kamióny v úterý. „V tuto chvíli dochází k navážení jednotlivých racků do datového sálu, kde budou zkompletovány a budou probíhat jednotlivé testy, zda vše probíhá, jak má. „Rack je de facto skříň, která je vidět, a je naplněna výpočetními uzly a diskovými kapacitami, kam se ukládají jednotlivá data,“ popsala.

Foto: Pavel Karban, Právo

Až tunu váží jednotlivé díly superpočítače, stěhováci tak měli s jejich přemístěním do datového sálu dost práce.

Podle Luboše Koláře, projektového manažera a obchodního ředitele SGI v Česku, se do jednoho kamiónu vešlo zhruba 16 racků. „Superpočítač má kolem 35 racků, jeden váží 800 kilogramů až tunu,“ řekl a přiznal, že dopravu komplikoval fakt, že až k budově superpočítače se kamióny nedostaly. Zaměstnanci stěhovací firmy tak museli jednotlivé racky přeložit z kamiónu na menší auta a pak je stěhovali podruhé přímo do datového sálu.

Podle Koláře už je v Ostravě hlavní část dodávky. „Nyní budeme pokračovat na sále nejprve fyzickou instalací, to znamená, že racky se musí spojit fyzicky. Pak bude následovat kabeláž, aby se superpočítač spojil dohromady, je tam řádově dva tisíce kabelů, které se musí natáhnout mezi jednotlivými racky, to plánujeme, že to budeme dělat následujících 14 dní a následně bude navazovat softwarová konfigurace a oživování systému. Celková konfigurace, oživení a předvedení systému proběhne někdy v první polovině června,“ nastínil zástupce americké společnosti.

Výroba, instalace a podpora superpočítače vyjde bez DPH na téměř 275 miliónů korun, projekt Národního superpočítačového centra IT4Innovations má hodnotu přes 2 miliardy korun, většinu uhradí dotace EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám