Hlavní obsah

Smartphony vedou, prodeje hudebních přehrávačů neustále klesají

Prodej hudebních přehrávačů se za poslední půlrok snížil zhruba o desetinu. Za pět let je pokles přibližně 20procentní. Důvodem je rostoucí využívání chytrých mobilních telefonů s pokročilými přehrávacími funkcemi. Vyplývá to z informací obchodníků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V pondělí uplynulo 40 let od okamžiku, kdy japonská společnost Sony uvedla na trh první přenosný přehrávač pod názvem Walkman.

Foto: Profimedia.cz

První Walkman z roku 1979

Postupně jsou však kapesní hudební přehrávače z trhu nemilosrdně vytlačovány. „Nástup smartphonů s pokročilými funkcemi kategorii mp3 a mp4 přehrávačů jednoznačně ovlivnil, v posledních letech prodeje na Alze mírně klesají. Za posledních pět let jde pokles zhruba o pětinu,“ uvedla mluvčí Patricie Šedivá.

Obchodníci s elektronikou prodají ročně nižší desetitisíce přehrávačů, své zákazníky tedy podle Šedivé stále mají. Lidé je využívají pro poslech hudby při sportu či cestování. Hodí se zejména v případech, kdy u sebe nemají mobilní telefon, chtějí ušetřit jeho baterii nebo vyžadují nadstandardní hudební kvalitu. Aktuálně má Alza v nabídce kolem 200 přehrávačů.

Za první polovinu letošního roku klesla prodejnost mp3 a mp4 přehrávačů podle mluvčí Datartu Evy Kočicové o více než deset procent. „Předpokládáme, že se prodej v letních měsících a před Vánoci opět zvýší, každopádně dlouhodobý trend naznačuje nahraditelnost kapesních přehrávačů mobilními telefony, které pro zákazníka nabízejí stále víc zajímavých hudebních aplikací a služeb. Současně roste také oblíbenost přenosných reproduktorů,“ dodala s tím, že nejprodávanější značky v Datartu jsou Hyundai a GoGEN.

Apple to nevzdává

Dramatickému poklesu prodejů kapesních přehrávačů čelí i další výrobci. Například společnost Apple, která také pohřbila celou řadu multimediálních přehrávačů iPod. Letos však americký počítačový gigant ukázal po pěti letech nový iPod Touch.

I když je u novinky změn poskrovnu, je patrné, že se Apple snaží vrátit multimediální přehrávače do hry.

Foto: archív výrobce

Nový iPod touch

Tou hlavní změnou je u novinky integrace rychlejšího procesoru Apple A10, který nahradí starší model A8. Sluší se nicméně podotknout, že americký počítačový gigant v dnešní době nabízí například v iPhonech daleko rychlejší čipy. V případě jejich použití by ale poskočila pořizovací cena směrem vzhůru, což pravděpodobně Apple nechtěl.

Čip Apple A10 nicméně proti předchůdci nabízí vyšší výkon, a hlavně je s ním možné použít i další softwarové „vychytávky“, které Apple nabízí například pro iPhony. Řeč je o skupinových hovorech na FaceTimu, podpora rozšířené reality či nové herní platformy Apple Arcade.

Více se o novém iPodu Touch dozvíte v našem dřívějším článku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám