Hlavní obsah

Problémy s nedostatkem čipů podle studie v nejbližší době neskončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Problémy s nedostatkem čipů budou přetrvávat ještě dlouho po roce 2021. Podle agentury DPA to ve své studii předpověděla poradenská společnost Roland Berger. Upozornila rovněž, že v důsledku elektrifikace vozidel a automatizace řízení se do roku 2025 výrazně zvýší poptávka po čipech ze strany automobilového průmyslu.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V současnosti podle studie obsahuje luxusní automobil se spalovacím motorem polovodiče v hodnotě kolem 3000 dolarů (zhruba 65 000 Kč), zatímco u elektromobilu s částečně autonomním řízením by měla v roce 2025 hodnota čipů přesahovat 7000 dolarů (zhruba 152 000 Kč), napsala agentura DPA.

Globální nedostatek čipů v poslední době komplikuje výrobu spotřební elektroniky i automobilů. Řada předních automobilek kvůli chybějícím čipům přikročila k omezování produkce, nedostatek čipů letos pociťuje i Škoda Auto.

Problémy budou gradovat

Nedostatek počítačových čipů a dalších elektronických součástek dolehl i na společnost Apple. Podle listu Nikkei Asia nyní zástupci podniku řeší, jak se vyrovnat s nedostatkem jednotlivých dílů pro své produkty. Už nyní je prý zabrzděna výroba počítačových tabletů iPad a laptopů MacBook. Výroba chytrých telefonů iPhone současnými problémy údajně dotčena není.

Podle odborníků jsou potíže Applu známkou toho, že nedostatek čipů je čím dál závažnější a mohl by ještě více zasáhnout menší technologické podniky, které mají slabší pozici při jednání s dodavateli. Apple je známý svými zkušenostmi se správou dodavatelského řetězce a rychlostí, s jakou dokáže dodavatele zmobilizovat, píše Nikkei Asia.

Zlepší se dostupnost elektroniky? TSMC plánuje miliardové investice

Hardware

„Opravdu před sebou nevidíme konec tohoto nedostatku a situace by se před koncem druhého čtvrtletí mohla ještě zhoršit, protože některým menším technologickým hráčům by mohly dojít zásoby klíčových součástek,” uvedl šéf čipové společnosti Silicon Motion Wallace Gou. K zákazníkům tohoto podniku patří například firmy Samsung, Western Digital a Micron.

Jihokorejský Samsung, který je největším výrobcem chytrých telefonů na světě, nedávno potvrdil, že nedostatek čipů by mu ve druhém čtvrtletí mohl způsobit komplikace. Dodal, že týmy jeho zaměstnanců usilovně pracují na vyřešení tohoto problému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám