Hlavní obsah

Poslední iPad od Jobse je nesmrtelný, Apple si jej stále nedovolil stáhnout z nabídky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to úterý 2. března 2011. Steve Jobs, tradičně oděný v černém roláku a modrých džínách, naposledy vystoupil na pódium, aby celému světu ukázal druhou generaci počítačového tabletu iPad. Už tehdy zahraniční média spekulovala, že šéfovi Applu zbývá jen několik týdnů života, ten ale na sobě nedal vůbec nic znát.

Tisková konference, na které Steve Jobs ukázal iPad 2

 
Článek

Věrným fanouškům jistě neuniklo, že proti minulému roku je Jobs opět o něco hubenější, nejspíše kvůli nemoci. Na pódiu však vystupoval sebevědomě a rázně.

„Apple iPad 2 je o 33 procent tenčí než jeho předchůdce. Přitom je ale rychlejší a má stejnou výdrž,“ vychvaloval hned na úvod tiskové konference přednosti dvojky šéf Applu před rozjásaným publikem.

Tehdy nejspíše ani sám netušil, že ukazuje světu zařízení, které o několik let předběhlo svoji dobu. To je koneckonců poznat i z nabídky amerického počítačového giganta. V pátek začal prodávat už pátou generaci velkého iPadu, který kvůli extrémně tenké konstrukci a nízké hmotnosti dostal jméno Air.

Protože je tablet dokonalejší po všech stránkách, předchozí verze s pořadovým číslem čtyři se přestala prodávat. Stejně tak tomu bylo i loni v případě trojky. Apple iPad 2, který představil ještě sám Steve Jobs, je však v nabídce amerického počítačového giganta stále.

Firmu Apple založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Gerald Wayne v roce 1976 v obyčejné garáži svých rodičů. Od počátku působil Jobs jako duchovní vůdce celé firmy. Wozniak se staral především o technické návrhy a konstrukci jednotlivých produktů.

Řada lidí Jobse považovala za vizionáře, díky němuž firma slavila veškeré úspěchy. To je nejspíše i jeden z důvodů, proč iPad 2 stále nalezneme v prodeji. Co na tom, že je pomalejší, těžší a neobsahuje nové napájecí a synchronizační rozhraní lightning, kterým se Apple snaží sjednotit všechny své přístroje. Dvojku lze zakoupit s WiFi připojením a 16GB pamětí za 9 990 Kč, za verzi 3G zájemci zaplatí 13 090 korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel zakladatel Applu Steve JobsVideo: Reuters

Jobs z čela firmy odešel na konci srpna 2011. Sám uvedl, že již není schopen vykonávat povinnosti generálního ředitele. Ve společnosti Apple však i nadále působil, protože byl jmenován předsedou správní rady.

O dva měsíce později, v říjnu 2011, zemřel ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Ve vedoucí pozici jej vystřídal Tim Cook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám