Hlavní obsah

Portal od Facebooku umí sbírat data o uživatelích

Novinky, ort

Společnost Facebook zkraje října představila světu svoje vlastní zařízení. Novinka zvaná Portal má především lidem usnadnit komunikaci prostřednictvím aplikace Facebook Messenger, zároveň ale umožňuje sbírat informace o uživatelích. Upozornil na to server Extremetech.

Foto: archív výrobce

Facebook Portal (15,6palcová verze)

Článek

Zástupci Facebooku při premiéře zařízení několikrát zdůraznili, že soukromí uživatelů bylo při návrhu Portalu jednou z hlavních priorit. Chlubili se například tím, že na novém komunikačním zařízení nebude zobrazována reklama.

Server Extremetech si nicméně již dříve všimnul toho, že Portal je založen na stejné infrastruktuře jako Messenger, a tak logicky bude sbírat stejná data. Jde přitom o data, která slouží k cílení reklam napříč různými platformami. Přímo na Portalu se tedy žádná reklama skutečně zobrazovat nebude, ale zařízení může sloužit ke sběru informací o chováních uživatelů.

Že je tato hypotéza pravdivá, nakonec potvrdil pro server Recode Rafa Camago, který má ve Facebooku nové zařízení na starosti. Ten uvedl, že data skutečně mohou být využita pro cílení reklamy na jiných zařízeních, ale že v současnosti není jasné, zda skutečně využita budou. To se prý uvidí až při uvedení na trh.

Dvě různá provedení

Portal se bude nabízet ve dvou provedeních, která se budou od sebe lišit v podstatě pouze velikostí obrazovky. Menší nabídne úhlopříčku deset palců, větší pak 15,6 palce. Obě novinky nabídnou reproduktor s hlasitým odposlechem, mikrofonem, kamerou a internetovou konektivitu. Pro chod zařízení je nutný účet na Facebooku a aplikace Messenger, prostřednictvím které se videohovory uskutečňují.

Foto: archív výrobce

Facebook Portal (10palcová verze)

Novinka by měla vynikat velmi jednoduchým ovládáním. Zařízení totiž využívá systém umělé inteligence, který se stará o automatické zabírání a zaostřování jedinců před kamerou. Dokáže tedy zobrazit i pohybující se osoby.

Právě přítomnost kamery s umělou inteligencí budí ale největší obavy, jak upozornila agentura AP. Podle analytiků je totiž velmi nejisté, zda budou chtít lidé pustit do svých domácností přístroj, který je může sledovat a je neustále připojen k internetu. Obzvláště poté, co v minulých měsících vypuklo hned několik skandálů v souvislosti s chabým zabezpečením Facebooku.

Zástupci největší sociální sítě nicméně namítají, že obavy nejsou namístě. Facebook totiž video nebude vůbec ukládat na své servery, a tak by možnost zneužití měla být naprosto minimální. Přístroj má navíc i krytku kamery pro případy, kdy zařízení nepoužíváte. V obslužném softwaru je dále možné vypnout jedním klikem kameru i mikrofon, případně zařízení zamknout číselným kódem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám