Hlavní obsah

Facebook má první vlastní zařízení. Jmenuje se Portal

Novinky, ort
San Francisco

Vůbec první vlastní zařízení vyrobila a uvedla do prodeje společnost Facebook. Jmenuje se Portal a jde v podstatě o přístroj, který je vybaven obrazovkou a kamerou. Cílem této novinky je zjednodušit videohovory uskutečněné právě prostřednictvím sociální sítě Facebook. Informovala o tom agentura AP.

Foto: archív výrobce

Facebook Portal (10palcová verze)

Článek

„Portal umožní komunikovat více než dvěma miliardám lidí mezi sebou. Nebudou se muset zabývat tím, kde se právě nachází nebo jak se zařízení ovládá,“ uvedli zástupci Facebooku.

Naráželi přitom na to, že má novinka velmi jednoduché ovládání. Zařízení totiž využívá systém umělé inteligence, který se stará o automatické zabírání a zaostřování jedinců před kamerou. Dokáže tedy zobrazit i pohybující se osoby.

Kamera a umělá inteligence budí obavy

Právě přítomnost kamery s umělou inteligencí budí ale největší obavy, jak upozornila agentura AP. Podle analytiků je totiž velmi nejisté, zda budou chtít lidé pustit do svých domácností přístroj, který je může sledovat a je neustále připojen k internetu. Obzvláště poté, co v minulých měsících vypuklo hned několik skandálů v souvislosti s chabým zabezpečením Facebooku.

Foto: archív výrobce

Facebook Portal (15,6palcová verze)

Zástupci největší sociální sítě nicméně namítají, že obavy nejsou namístě. Facebook totiž video nebude vůbec ukládat na své servery, a tak by možnost zneužití měla být naprosto minimální. Přístroj má navíc i krytku kamery pro případy, kdy zařízení nepoužíváte. V obslužném softwaru je dále možné vypnout jedním klikem kameru i mikrofon, případně zařízení zamknout číselným kódem.

Portal se bude nabízet ve dvou provedeních, která se budou od sebe lišit v podstatě pouze velikostí obrazovky. Menší nabídne úhlopříčku deset palců, větší pak 15,6 palce. Obě novinky nabídnou reproduktor s hlasitým odposlechem, integrovaný mikrofon a internetovou konektivitu. Pro chod zařízení je nutný účet na Facebooku a aplikace Messenger, prostřednictvím které se videohovory uskutečňují.

Nové komunikační zařízení pro domácnosti půjde do prodeje nejprve v USA. Nabízet se bude za 199 dolarů (4500 Kč) v případě menší verze, respektive za 349 dolarů (7800 Kč) u větší varianty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám