Hlavní obsah

Pokročilý věk není překážkou, trhu s virtuální realitou kraluje PlayStation VR

Novinky, lez

Nejúspěšnějším headsetem pro virtuální realitu, alespoň co se prodejů týče, je PlayStation VR od společnosti Sony. A to navzdory tomu, že jde o jeden z nejstarších modelů, jenž je aktuálně na pultech obchodů k mání. Největším tahákem je totiž velmi příznivá cena.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

 
Článek

Ve čtvrtém kvartálu loňského roku si podle dat společnosti SuperData koupilo PlayStation VR 338 tisíc lidí, což z něj dělá absolutní jedničku. Druhou příčku v prodejích obsadil Oculus Quest (317 000 kusů).

Prakticky všechny ostatní modely na dalších pozicích skončily až s velkým odstupem. Trojkou trhu je například Valve Index (103 000 kusů), čtyřkou Oculus Go (84 000 kusů) a pětkou Oculus Rift S (71 000 kusů).

Foto: archív výrobce

PlayStation VR

Z řádků výše je patrné, že pokud bychom hodnotili samotné výrobce, porazí Sony jednoznačně Oculus. Tento podnik, který patří pod Facebook, má totiž v první pětce hned tři různé zástupce. Absolutním prodejům však kraluje PlayStation VR.

PlayStation VR je na pultech obchodů už od roku 2016, což je přeci jen ve světě výpočetní techniky notně pokročilý věk. I díky tomu ale cena výrazně klesla, podle Zboží.cz se dá aktuálně základní set s kamerou a ovladači zakoupit již od 7390 Kč.

Oculus Quest vyjde případné zájemce na 13 000 Kč, Valve Index se nabízí zatím jen v zahraničí, v přepočtu stojí 13 550 Kč. Uvedená cenovka však platí pouze za samotný headset, celá sada i s ovladači a dalším příslušenstvím vyjde na 26 600 Kč.

Virtuální realita bude dostupnější. Brýle od HTC zlevní o tisíce korun

Hardware

Jeden displej, dva různé obrazy

Headset PlayStation VR ukrývá 5,7palcový OLED displej, který pro každé oko zobrazuje jiný obraz. Právě díky tomu a dalším senzorům, které jsou schopny monitorovat pohyb uživatele, pak headset dokáže navodit dojem virtuální reality.

Každé oko zobrazí obraz o velikosti 960 × 1080 pixelů. Díky tomu by všechny scény v hrách i při sledování filmů měly být krásně jemné a ostré.

Pro chod PlayStation VR je zapotřebí PlayStation řady čtyři. Právě v tom je zásadní rozdíl ve srovnání s konkurencí, ostatní modely totiž spolupracují s klasickými počítači. Kvalitou, respektive schopností vtáhnout uživatele do světa virtuální reality, by si však všechny zmiňované verze měly být velmi podobné.

Foto: archív výrobce

PlayStation VR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám