Hlavní obsah

Nový Xbox Series X vyjde v listopadu, potvrdil Microsoft

Novinky, huj

Léto pomalu končí. A pro herní fandy to znamená jediné, že se nezadržitelně blíží příchod televizní konzole Xbox Series X, která má být tím nejvýkonnějším v nabídce Microsoftu. Americký softwarový gigant nyní potvrdil, že prodejní premiéra je skutečně naplánována na listopad.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před VánocemiVideo: archív výrobce

 
Článek

Microsoft již dříve prohlásil, že Xbox Series X vyjde někdy před Vánocemi. Většina médií i samotných hráčů proto hádala, že se tak stane v listopadu. Zástupci amerického softwarového gigantu to však oficiálně potvrdili až nyní.

Otazník však stále visí nad tím, kdy přesně bude Series X od Xboxu v prodeji – tedy konkrétně přesně který den. V minulosti se totiž premiéry uskutečňovaly v různých dnech. Například aktuálně nabízený Xbox One X se na pultech obchodů objevil 7. listopadu, předchozí model Xbox One a Xbox 360 pak 22. listopadu. Pro úplnost dodejme, že první Xbox se začal prodávat 15. listopadu.

Známá není ani pořizovací cena chystané vlajkové lodi mezi televizními konzolemi amerického softwarového gigantu.

Není to mýtus, levnější Xbox potvrzují další zdroje

Hardware

Co bude Xbox Series X umět?

Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 % výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně bude Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám