Hlavní obsah

Netbook, který přežil vlastní smrt

Novinky, zgl

Psal se rok 2007 a společnost Asus se rozhodovala, zda má začít vyrábět kompaktní a přitom levný notebook. Nikdo ještě tehdy netušil, že takzvané netbooky se stanou naprostým fenoménem. Doba ale pokročila, a tyto populární stroje z trhu pomalu vytlačily výkonnější modely a počítačové tablety. Posledním přeživším netbookem na tuzemském trhu je Asus EEE PC X101CH.

Foto: archív výrobce

Asus EEE PC X101CH

Článek

Základem modelu X101CH je procesor Intel Atom N2600 taktovaný na 1,6 GHz. Ten má k dispozici integrovaný grafický čip Intel Graphics Media Accelerator 3600, 1024 MB operační paměti a 320 GB pevný disk.

Foto: archív výrobce

Asus EEE PC X101CH

Displej má úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů. Poslední přeživší netbook pracuje pod operačním systémem Windows 7. Ve výbavě tohoto stroje samozřejmě nechybí ani zabudovaná webkamera či čtečka paměťových karet.

Netbook v dnešní době působí jako zjevení.

Asus EEE PC X101CH však v dnešní době působí jako zjevení. Podle nákupního rádce Zboží.cz se totiž nabízí v cenovém rozpětí od 6420 do 6980 Kč, což je za stroj s výkonem odpovídajícím počítačům z roku 2000 přeci jen trochu příliš.

V obchodech se navíc prodávají za podobnou cenu další mini notebooky, které však kvůli lepší konfiguraci a výkonnějším součástkám již nesplňují definice netbooku. Od 6602 Kč je možné pořídit například Acer Aspire V5-131 či Asus X200MA.

Foto: archív výrobce

Asus X200MA-KX044D

Oba tyto stroje mají 11,6palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů a dvoujádrový procesor Intel Celeron, který udává pracovní tempo při frekvenci 1,6 GHz. Shodně oba modely disponují 2 GB operační paměti. Pro uložení dat slouží 500GB pevné disky.

Zdatnou konkurenci pro tyto mini notebooky i poslední přeživší netbook tvoří počítačové tablety. Ty nejlevnější modely se dají koupit už za 1000 Kč a i přes nižší pořizovací cenu mají co nabídnout. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Acer Aspire V5-131

Notebooky, netbooky a ultrabooky

Notebooky v dnešní době směle konkurují stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou. Většinou se ale jedná o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem. 

Proti tomu netbooky jsou velice kompaktní. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než velké notebooky. Drobné rozměry ale nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí při psaní vyhovovat každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání po internetu nepohodlný. Tragický je i jejich výkon. 

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které data chrání při ztrátě nebo odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám