Hlavní obsah

Nejlevnější tablety na trhu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno jsou pryč doby, kdy zákazníci museli za nový tablet platit více než deset tisíc korun. Ty nejlevnější stroje je možné sehnat už za méně než 1500 Kč. Co od těchto modelů čekat?

Foto: archív firem

Cenovku nižší než dva tisíce korun je aktuálně možné nalézt na tuzemském trhu téměř u třech desítek tabletů.

Článek

Mezi nejlevnějšími tablety se zpravidla objevují značky, které nejsou pro tuzemské zákazníky vůbec známé. Jejich cena odpovídá i kvalitě. Vykoupena je řadou ústupků. Výrobci zpravidla šetří na jednotlivých komponentách.

Kromě pomalejších součástek, jako jsou paměti nebo procesory, jsou to například i dotykové displeje. Levnější panel lidé poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání.

Na trhu se ale pomalu prosazují levné tablety renomovaných výrobců. U nich jsou také použity levnější součástky, ale kvalita konstrukce je většinou výrazně lepší. Uživatelé se tak nemusejí bát, že se přístroj rozbije hned po prvním pádu.

Nová konkurence na spadnutí

Cenovku nižší než dva tisíce korun je aktuálně možné nalézt na tuzemském trhu téměř u třech desítek tabletů. Mezi nejlevnější patří například Dps Dream, Allwinner Q88, Colorovo CityTab Lite, Tracer OVO Air či Point Of View Mobii 701.

Už v průběhu tohoto roku by těmto přístrojům měla vyrůst nová silná konkurence. Společnost Mozilla se totiž snaží uspět na trhu mobilních platforem se svým operačním systémem Firefox.

K tomu by měl dopomoci firmě levný tablet. O něm se zástupci Mozilly rozpovídali na největším světovém veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky CES v Las Vegas. Zatím však nebyli konkrétnější, co se hardwarové výbavy týče. [celá zpráva]

Tracer OVO Lite GT: levněji to nejde

Aktuálně nejlevnějším tabletem na trhu je Tracer OVO Lite GT. Tento zajímavý přístroj je možné v tuzemských obchodech koupit za méně než 1200 korun. Přitom za tuto sumu nabízí stejnou výbavu jako o několik stovek dražší přístroje.

Foto: archív výrobce

Tracer OVO Lite GT

Disponuje sedmipalcovým displejem s rozlišením 800 x 480 pixelů. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 4 GB, k internetu je pak možné se připojit prostřednictvím bezdrátového standardu wi-fi. Bluetooth však k dispozici není.

Výkon tabletu Tracer OVO Lite GT zajišťuje procesor Cortex A8 pracující na frekvenci 1000 MHz společně s grafickým jádrem Mali-400. To stačí i pro hraní některých her. S oslnivými detaily ale nepočítejte.

  • Klady: nejlevnější tablet na trhu
  • Zápory: nižší kapacita operační paměti zpomaluje odezvu systému
  • Cena: 1200 Kč

Lenco Cooltab 70: design hraje prim

Cooltab 70 od společnosti Lenco není na trhu žádným nováčkem, přesto se těší již více než rok zájmu zákazníků. Jako jeden z mála levných přístrojů totiž sází na design. Zakoupit jej je možné hned ve čtyřech velmi výrazných barevných provedeních – černošedém, modrém, zeleném a růžovém.

Foto: Lenco

Lenco Cooltab 70

Tablet je postaven na procesoru Allwinner A13 s frekvencí 1,2 GHz a má k dispozici 512 MB operační paměti. Stejně jako většina levných tabletů i Lenco Cooltab 70 pracuje pod operačním systémem Android.

Displej nabízí úhlopříčku sedm palců a rozlišení 800 x 480 pixelů. Data je možné ukládat na vestavěnou paměť s kapacitou 4 GB, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: atraktivní barevné kombinace
  • Zápory: nižší kapacita operační paměti
  • Cena: 2300 Kč

HP Slate 7: na značce záleží

V nabídce levných počítačových tabletů nejsou jen cizokrajné značky, nalézt je možné i přístroje renomovaných výrobců. Příkladem může být model HP Slate 7, který se prodává za 2500 Kč.

Foto: archív výrobce

HP Slate 7

Na první pohled se tento stroj nijak výrazně neliší od ostatních levných tabletů. Jeho srdcem je dvoujádrový procesor Rockhip RK3066 taktovaný na 1,6 GHz a grafický čip ARM-Mali 400. Operační paměť dosahuje hodnoty 1 GB, k dispozici je také 8GB úložný prostor.

Sedmipalcový displej nabídne rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů. Vše pak zpracovává operační systém Android.

V čem je tedy rozdíl? Ve zpracování - všechny plasty na sebe korektně doléhají a zařízení se nikde neprohýbá. Dokonce i působí robustnějším dojmem než o pár stovek levnější konkurence.

  • Klady: kvalita zpracování
  • Zápory: reálná výdrž se pohybuje pod hranicí pěti hodin
  • Cena: 2500 Kč

Acer Iconia A1: vyvážený výkon

Elegantní vzhled a kompaktní rozměry. To jsou dvě hlavní přednosti nového počítačového tabletu Iconia A1, které se společnost Acer snaží podpořit i poměrně zajímavou cenou necelých pěti tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Acer Iconia A1

Stroj vybavený operačním systémem Android má 7,9palcový displej s LED podsvícením a technologií IPS, která nabízí velice věrný obraz a živé barvy. Rozlišení dotykového panelu je však pouze 1024 x 768 obrazových bodů.

Srdcem Iconie A1 je čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz. Základní model nabídne úložný prostor o velikosti 8 GB. V prodeji se ale objeví také verze s kapacitou 16 a 32 GB. Vedle wi-fi rozhraní bude možné za příplatek tisíc korun zakoupit také variantu s 3G.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: tabletu by slušelo vyšší rozlišení displeje
  • Cena: 4200 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám