Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní procesor se dovede sám přetaktovat, aby byl ještě rychlejší

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví nadšenci neváhají moderní procesory přetaktovat, aby z nich vymáčkli ještě vyšší výkon. U nového procesoru Core i9-10900K, který společnost Intel označuje za svůj vůbec nejrychlejší herní čip, však nic takového dělat nemusí. Novinka se dovede přetaktovat v případě potřeby sama, a to hned v několika různých úrovních.

Foto: archív výrobce

Procesor Intel Core i9-10900K

Článek

S různými takty pracují moderní procesory několik posledních let. Není to ale kvůli tomu, aby nabízely vyšší pracovní tempo, ale spíše s ohledem na co nejnižší spotřebu.

V praxi to funguje poměrně jednoduše. Výkonný čip pracuje v základu například na frekvenci 2,8 GHz, ale v případě potřeby se automaticky přetaktuje sám na nejvyšší možnou frekvenci, což může být klidně i více než 4 GHz. V klidovém stavu si tak takový stroj vezme ze zásuvky méně energie, čímž šetří kapsu svého majitele.

Na trh se chystají stovky nových notebooků

Hardware

U nejvýkonnějšího herního procesoru Core i9-10900K, který je vybaven hned 10 jádry a 20 vlákny, to však funguje úplně jinak. Na krátkou dobu se totiž tento čip dovede přetaktovat sám až na maximální pracovní tempo, aby nabídl co nejvyšší výkon.

Při pohledu na technické parametry se tak lidé dozvědí, že v základu nabízí tento rychlík takt 3,7 GHz a v režimu Boost pak 4,8 GHz. To jsou mimochodem podobné hodnoty, s jakými jsme se mohli setkat i u loňské devítkové generace čipů od Intelu.

Přetaktování v několika krocích

Pokud by ale ani hodnota 4,8 GHz majitelům tohoto procesoru nestačila, může se automaticky přetaktovat ještě na vyšší hodnoty. Taktování probíhá přitom ve třech různých krocích. Pokud dostane procesor instrukci od operačního systému, zvýší nejprve takt jednoho jádra na 5,1 GHz.

Ve chvíli, kdy ani vyšší pracovní tempo nestačí, technologie Turbo Boost Max 3.0 přetaktuje další dvě jádra na 5,2 GHz. V takovém stavu může sestava s dobrým chlazením pracovat bez problémů klidně i několik hodin, aniž by to mělo nějaký negativní vliv na životnost procesoru.

Teprve ve třetím kroku ale Core i9-10900K vymáčkne ze sebe maximum. Aktivuje se totiž technologie Intel Thermal Velocity Boost, která dovolí přetaktovat jedno jádro až na rekordních 5,3 GHz, zbylá pak pracují při frekvenci 4,9 GHz.

Vysoký výkon jen ve špičkách

Takto vysoký výkon je nicméně k dispozici pouze ve špičkách, kdy to systém skutečně vyžaduje. To jinými slovy znamená, že procesor není stavěn na to, aby na takto vysokých hodnotách pracoval neustále, ale pouze po krátkou dobu. Dosáhnout maximálních frekvencí je navíc možné pouze s opravdu kvalitním vodním chlazením.

Případní zájemci musí počítat také s tím, že při nejvyšším pracovním tempu je novinka poměrně nenažraná. Zatímco v klidovém stavu činí TDP vcelku běžných 125 W, u maximálního výkonu činí již 250 W. Sestavy se tedy neobejdou bez kvalitních napájecích zdrojů.

Prodej čipu Core i9-10900K by měl odstartovat na přelomu května a června. Počítá se přitom s cenovkou 488 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 12 250 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám