Hlavní obsah

Největší dotyková obrazovka na planetě stojí 2,5 miliónu korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem měsíce odhalila společnost Perceptive Pixel na konferenci SIGGRAPH největší dotykový displej na světě, který si nechala vyrobit u firmy Samsung. Novinka ale rozhodně není pro každého, v přepočtu totiž vyjde na 2,5 miliónu korun – za tuto sumu byste v Česku bez problémů sehnali i menší rodinný domek nebo supersportovní auto.

Článek

Největší displej, který je možné ovládat dotykem, má úhlopříčku 82 palců. To je 208 centimetrů. Na dotyky přitom reaguje celá plocha obrazovky. Podle výrobce je navíc panel schopný zvládnout neomezený počet dotyků, díky tomu může se zařízením pracovat klidně i několik lidí najednou.

Jak je vidět na videu, displej má přes svou velikost neuvěřitelně rychlou odezvu. To, jak výkonný počítač musí obří panel pohánět, není známo. Novinka by podle výrobce mohla najít uplatnění místo městských informačních tabulí, ve kterých by nabídl i velké prezentace a mapové podklady.

Pro domácí uživatele si společnost Perceptive Pixel připravila zmenšenou verzi s úhlopříčkou 27 palců (68,5 cm). Ta vyjde na „lidových“ 250 000 korun.

Obrazovka velká jako fotbalové hřiště

Největší obrazovky na světě jsou ještě daleko větší. Například v nákupním centru v Pekingu mají místo stropu obří obrazovku s LED podsvícením, která je větší než fotbalové hřiště. Je 250 metrů dlouhá a 30 metrů široká. Dohromady se tedy rozkládá na 7500 metrech čtverečních.

Tato LED obrazovka je největším displejem v Asii a v celosvětovém žebříčku jí patří druhé místo. Většinou slouží jako obří reklamní billboard. Na konci loňského roku si ji však pronajal jistý čínský mladík k hraní oblíbených on-line her.

Jednoduše si se svým notebookem sednul na lavičku uprostřed obchodního centra a pomocí bezdrátového připojení začal hrát. Obrazovka je však tak velká, že na celou plochu nemohl ani vidět, proto aktivně hrál jen na části.

Žádná levná zábava to ale nebyla. Deset minut hraní ho vyšlo na 15 tisíc dolarů, tedy zhruba 280 tisíc korun. Za tuto sumu by si mladík mohl pořídit nové auto, přes 20 notebooků, nebo jednu z nejvýkonnějších počítačových sestav na světě. „Za ten herní zážitek mi to stálo,“ prohlásil po svých deseti minutách slávy mladík. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám