Hlavní obsah

Nejtenčí notebook od Applu se dočkal řady vylepšení. A nižší ceny k tomu

Novinky, mif

Společnost Apple tento týden odhalila novou generaci svého nejtenčího notebooku MacBook Air. Ten dostal lepší klávesnici, výkonnější součástky, a navíc se dočkal i příznivějších cenovek, než za jaké byl nabízen předchůdce.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Článek

Nový MacBook Air váží 1,29 kg a jeho tloušťka se díky zkoseným bočnicím pohybuje od 0,41 do 1,61 cm. Tenčí laptop byste v nabídce Applu hledali jen těžko. Zbylé rozměry jsou víceméně dané 13,3palcovou obrazovkou s LED podsvícením a technologií IPS.

Nativní rozlišení tohoto panelu je 2560 x 1600 obrazových bodů. Díky tomu je text dokonale ostrý a dobře čitelný. Technologie True Tone navíc automaticky upravuje bílý bod displeje podle barevné teploty prostředí. Webové stránky nebo e-maily tak na obrazovce vypadají stejně dobře jako na vytištěné stránce.

Nenechte se ale zmást kompaktními rozměry, výkon novince rozhodně nechybí. Dá se objednat se čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7, který má až dvakrát rychlejší CPU a až o 80 procent rychlejší grafiku v porovnání s předchůdcem.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Střih videa, práce s multimédii

Hodí se tedy nejen na prohlížení webových stránek, ale klidně také na střih videa či práci s multimédii. Nechybí ani možnost hrát jednodušší hry, s pokročilejšími tituly s náročnější grafikou ale nepočítejte.

Nový MacBook Air může být vybaven až 16 GB vysoce výkonné 3733Mhz paměti. I základní model se dočkal 256GB SSD jednotky, což je dvojnásobná kapacita v porovnání s předchůdcem. Je nicméně možné osadit stroj až 2TB diskem.

Nejtenčí notebook s logem nakousnutého jablka má novou klávesnici Magic Keyboard, se kterou jako první přišel 16palcový MacBook Pro. Zdokonalený nůžkový mechanismus s 1mm zdvihem umožňuje pohodlné a tiché psaní s přesnou odezvou. Šipky v uspořádání do obráceného T usnadní projíždění řádků kódu, procházení tabulek i hraní her. Samozřejmostí je podsvícení jednotlivých kláves.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Pohodlnější práce

O 20 % se zvětšil také touchpad, který zastává funkci myši. Díky tomu by práce měla být pohodlnější. Případní zájemci mohou počítat i se zabudovanou čtečkou otisků prstů Touch ID. Díky nejnovějším technikám zpracování a ladění zní MacBook Air líp než předchůdce. Jeho stereo reproduktory mají dvakrát víc basů a o 25 procent vyšší hlasitost. Samozřejmostí je zabudovaná webkamera a mikrofon pro videohovory.

Daní za kompaktní rozměry je poměrně skromná konektorová výbava, k dispozici jsou pouze dva konektory Thunderbolt 3 (USB-C). Prostřednictvím nich je nicméně možné připojit i dokovací stanici. Novinka je zhotovena ze 100% recyklovaného hliníku.

Apple odhalil dva vylepšené MacBooky, změn je poskrovnu

Hardware

Vše pracuje pod operačním systémem macOS Catalina, který nabízí celou řadu chytrých funkcí – například je možné díky němu použít iPad jako druhou obrazovku pro MacBook.

Apple v případě nového MacBooku Air nastavil ceny výrazně příznivěji než u předchůdce. Základní model je tak možné zakoupit za 29 990 Kč, což je o tři tisíce méně než v případě předchozí generace. Nejvybavenější verze však případné zájemce vyjde na více než 67 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní hry fungují i na pomalých PC

Ještě před pár lety platilo, že hráči potřebují extrémně výkonné počítačové sestavy. Příchod cloudového hraní ale mnohé změnil, díky tomu fungují i moderní hry...

Výběr článků

Načítám