Hlavní obsah

Nejrychlejší USB 3.0 bude letos na 80 miliónech přístrojů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci čipových sad základních desek již dnes standardně montují na nové modely rychlé USB 3.0, což zásadně urychluje jeho rozmach. Podle analytické agentury In-Stat by rychlé USB mělo být ještě před začátkem roku 2012 nainstalováno zhruba na 80 miliónech zařízení. Upozornil na to zahraniční IT server Hot Hardware.

Foto: Novinky

USB porty notebooku

Článek

Rozhraní USB 3.0 umí přenášet data rychlostí až 5 Gbit za sekundu. V praxi je tak možné data zkopírovat až desetkrát rychleji než se starším USB 2.0. Výrobci počítají, že kromě počítačů a notebooků budou postupně tímto rychlým standardem vybaveny všechny nové externí pevné disky a flashky, ale i videokamery, fotoaparáty, počítačové tablety, kapesní počítače a chytré mobily.

Právě poslední jmenovaná kategorie bude hrát v rozvoji největší roli. „Mobilní telefony jsou klíčovou hnací silou pro USB obecně a jinak tomu nebude ani u USB 3.0,“ uvedl Brian O’Rourke z agentury In-Stat.

„První telefon se SuperSpeed USB se na trhu objeví do roku 2013 a nahradí současné micro USB rozhraní,“ dodal.

USB konektory v mobilech
USB (Universal Serial Bus) je rozhraní, pomocí kterého počítače komunikují s dalšími zařízeními, například digitálními fotoaparáty, tiskárnami, MP3 přehrávači nebo právě mobilními telefony. Jeho výhodou je možnost připojování a rozpoznávání za běhu a napájecí napětí 5 V s možností odběru až 500 mA.Již nyní mají některé mobilní telefony a komunikátory pouze jeden USB konektor, který slouží jak pro připojení k počítači, tak pro dobíjení baterie, a to buď prostřednictvím počítače, nebo klasickou nabíječkou z elektrické zásuvky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám