Hlavní obsah

Nejlepší počítač od Applu stojí 236 990 Kč. S doplňky klidně i milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenovka základního modelu Macu Studio ukazuje cifru 56 990 Kč. Apple nicméně nabízí celou řadu výkonnějších součástek, kterými je možné jeho nejlepší počítač osadit. Cena se pak vyšplhá na více než čtvrt milionu korun, s doplňky ale klidně i milion.

Představení počítače Mac Studio a monitoru Apple Studio DisplayVideo: archív výrobce

 
Článek

Základní provedení počítače Mac Studio s čipem M1 Max vyjde případné zájemce na 56 990 Kč a pokročilejší verze s procesorem M1 Ultra na 116 990 Kč. I vyšší konfigurace nicméně nabízí hned několik možností vylepšení.

Za nejlepší procesor M1 Ultra s 20jádrovým CPU, 64jádrovým GPU a 32jádrovým Neural Enginem si Apple naúčtuje rovných 30 000 Kč. Dalších 24 000 Kč si připlatíte, pokud budete chtít stroj osadit 128GB operační pamětí místo 64GB.

Nejrychlejší počítač od Applu se ukrývá v kompaktní krabičce

Hardware

Ještě větší příplatky jsou v případě datového úložiště. Místo základní 1TB SSD jednotky totiž může Mac Studio disponovat 8TB úložištěm, stojí to ale 66 000 Kč navíc. Těmito příplatky se dostanete na finální sumu 236 990 Kč.

V příplatkové výbavě se navíc nachází například i software Logic Pro a Final Cut Pro, tyto aplikace výslednou cenu navýší o dalších 13 280 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple Mac Studio (2022)

Cenu enormně zvýší monitory

Sestavu je možné doplnit 27palcovými monitory Studio Display, přičemž jeden se nabízí za 42 990 Kč, respektive za 51 990 Kč v případě provedení skla s nanotexturou. Apple má v nabídce pro případné zájemce ještě větší 32palcový monitor Pro Display XDR, u kterého jsou cenovky 139 990 Kč (standardní sklo) a 164 990 Kč (sklo s nanotexturou).

Uvedené cenovky přitom platí v případě pořízení jednoho monitoru. Za stojan, u kterého je možné nastavit výšku i náklon si Apple naúčtuje k ceně monitoru Studio Display ještě 12 000 Kč, respektive 28 990 Kč u modelu Pro Display XDR.

Takové monitory je přitom možné připojit hned čtyři. V případě koupě všech doplňků v nejdražším provedení se tak hravě dostanete na částku přesahující jeden milion korun. V takovém případě ale získáte tu nejlepší sestavu, kterou je možné v současnosti od Applu zakoupit.

Foto: archív výrobce

Stolní počítač Apple Mac Studio a monitor Studio Display.

Cílí na náročné uživatele

Mac Studio cílí na velmi náročné uživatele. Čip Apple M1 Ultra má nabídnout stejný výkon jako 10jádrový procesor pro klasické počítače od konkurence, ve srovnání s tím ale nabídne o 65 % nižší spotřebu.

Mac Studio designově vychází z Macu Mini, který je jedním z nejmenších počítačů na trhu. Novinka je ale zhruba třikrát vyšší, aby se do ní vešly výkonnější hardwarové součástky. S ohledem na nabízený výkon je ale stejně překvapivé, jak je celý stroj malý, základna má čtvercový půdorys s délkou strany 19,7 cm a výška činí 9,5 cm.

Konstrukce je hliníková, což by mělo pomoci k lepšímu chlazení. Barevné provedení je tedy stříbrné.

Apple odhalil nové iPhony. A to není všechno

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám