Hlavní obsah

Na slavnost školy studenti nemusí. Dostanou virtuální brýle

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Moderní technologie mění celou řadu odvětví, školství nevyjímaje. Například v USA nyní někteří absolventi Purdue University Global nebudou muset na slavnostní ceremonii a předávání diplomů. Místo toho si celou událost užijí z pohodlí svého domova.

Foto: archív výrobce

Takovéto brýle studenti obdrží.

Článek

Vedení univerzity se chtělo vyvarovat toho, že na akci budou stejně jako v minulých letech někteří absolventi chybět. Přeci jen jde o nezapomenutelný zážitek, který si většina studentů bude pamatovat celý život.

Právě proto škola přistoupila k velmi netradičnímu řešení. Bezmála osmi desítkám studentů, kteří se tento týden nebudou moci předávání diplomů v americkém Los Angeles účastnit, rozdá papírové brýle pro virtuální realitu. Jde o modely, které se běžně v obchodech prodávají za částky okolo 100 Kč.

V podstatě jde o jakýsi držák chytrého telefonu, který se z předem vyřezaného kartonu jednoduše složí. Právě s mobilem se pak toto zařízení promění v plnohodnotný virtuální systém, stačí jej v podstatě zasunout do útrob složených brýlí.

Brýle pro virtuální realitu z Brna zaujaly i americké letectvo

Hardware

Většina současných chytrých telefonů totiž dokáže svůj displej v režimu na šířku rozdělit na dvě samostatné obrazovky. Pomocí speciálních přehrávačů a her pak každá z nich zobrazuje pro každé oko jiný obraz, čímž vzniká dojem prostorového vidění – virtuální reality.

A právě toho škola využila. Na pódiu tedy budou jen asistenti s 360° kamerou, kteří budou skutečné studenty pouze suplovat. „Virtuální absolventi půjdou na jeviště, tam uslyší své jméno a budou moci nasát celou slavnostní atmosféru klidně i z druhého konce planety. Ostatní pochopitelně uvidí jejich fotografii, aby přesně věděli, o koho se jedná,“ popsal unikátní koncept Patti Pelletier z Purdue University Global.

Podle současných odhadů by se mělo akce zúčastnit zhruba 400 studentů. Dalších bezmála osm desítek pak od školy obdrží brýle pro virtuální realitu zadarmo. Pelletier přitom zdůraznil, že pokud bude první takové předávání diplomů úspěšné, bude škola využívat virtuální realitu i v případě dalších podobných akcí.

Speciální rukavice mají zdokonalit zážitek z virtuální reality

Hardware

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám