Hlavní obsah

Sedmiletá dívka podlehla leukemii. Matka se s ní znovu setkala ve virtuální realitě

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Nejrůznější hry berou hráče zpět do minulosti klidně i o stovky let. Tvůrci z Jižní Koreje se však odhodlali k něčemu, co se neodvážil nikdo před nimi. Jedné matce nabídli setkání s její zesnulou dcerou, která podlehla leukemii. Unikátní setkání přenášela jihokorejská televize v rámci pořadu I Met You od Munhwa Broadcasting Corp.

Matka se znovu setkala se svou zesnulou sedmiletou dcerou ve virtuální realitěVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Matka Jang Ji-Sung přišla o svou dceru už v roce 2016, když podlehla leukemii. Tehdy bylo maličké Nayeon teprve sedm let. Když tvůrci pořadu I Met You nabídli ženě, že by se mohla opět shledat se svou ratolestí, ani chvilku podle vlastních slov neváhala.

Práce na virtuálním světě, ve kterém by se mohly potkat, trvala zhruba rok. Ale podle upřímných emocí matky stálo čekání za to. „Mami, kde jsi byla? Moc se mi po tobě stýskalo, moc jsi mi chyběla,“ řekla malá Nayeon matce hned při prvním setkání, Jang Ji-Sung to nevydržela a propukla v pláč.

Rakovina jim vzala malého syna. Kdokoliv si ve hře může vyzkoušet, jaké to je

Hry a herní systémy

Ve virtuální realitě mohla matka svou dceru držet za ruku, povídat si s ní, a dokonce s ní také oslavit její narozeniny. I když na běžného diváka může celý projekt působit jako nějaká počítačová hra, Jang Ji-Sung simulaci vnímala jako skutečnost. „Bylo to, jako kdybych se ocitla v ráji,“ prohlásila.

Tvůrci poskládali virtuální svět z fotografií a videí, které nasbírali přímo u rodičů zesnulé dívenky. Netají se nicméně tím, že Nayeon má některé fráze přímo od nich. „Pozdravuj tatínka a vyřiď mu, aby byl hodný na mé sourozence,“ prohlásila dívenka při setkání s matkou.

Celá situace musela být pro Jang Ji-Sung skličující, neboť otevřela staré rány. Práce jihokorejských programátorů nicméně jasně ukazuje možnosti současných technologií a to, jakým netradičním způsobem mohou být využity.

Celá řada lidí by totiž evidentně o takovou příležitost stála. „Moje matka opustila tento svět před dvěma lety. Kéž bych ji mohla opět potkat alespoň ve virtuálním světě,“ uvedla pod klipem na serveru YouTube jedna z diskutujících. Video již mimochodem vidělo přes 14 milionů lidí.

Reklama

Související články

Lákadla virtuální a rozšířené reality

Odsunout klasické monitory na druhou kolej se snaží v poslední době výrobci z různých koutů světa. Nahradit je chtějí speciálními helmami pro virtuální...

Výběr článků

Načítám