Hlavní obsah

Moderní netbooky jsou chytřejší a rychlejší

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Miniaturní netbooky jsou fenoménem dnešní doby. Lidé si je oblíbili především díky kompaktním rozměrům a nízké ceně. Neokouzlily ale zdaleka každého, a to především kvůli nízkému výkonu a nepohodlnému ovládání. To by ale podle výrobců měly změnit nové modely, které jsou výkonnější a nabízejí nové zajímavé funkce.

Foto: Profimedia.cz

Netbooky ocení především studenti, kterým nahradí zastaralé poznámkové bloky. Stejně dobře poslouží díky své jednoduchosti a cenové dostupnosti starším lidem, kteří by si jinak počítač nejspíše ani nepořídili.

Článek

Nejlevnější netbooky s cenou okolo šesti tisíc korun jsou často vybaveny procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Atomové procesory se i přes svůj nízký výkon ve většině strojů zabydlely, protože nabídnou až 30krát nižší spotřebu, než je tomu u dnešních počítačových sestav. Díky tomu může netbook pracovat na baterii bez elektrické zásuvky klidně až deset hodin.

Výkonný procesor jako základ

Zakoupit je možné ale také modely s cenou nad deset tisíc korun, které jsou vybaveny dostatečně výkonnými procesory AMD Athlon či Intel Celeron. Takové netbooky se už dokážou rovnat i klasickým notebookům.

Běh operačního systému, a to včetně nejnovějších Windows 7, je s těmito procesory o poznání rychlejší a plynulejší. To je znát nejen při spouštění samotného počítače, ale také během sledování filmů, brouzdání na webu nebo při úpravě fotografií.

Netbooky se navíc naučily s novými procesory a grafickými kartami chytřeji pracovat. Když není jejich vysoký výkon potřeba, sami ho automaticky sníží – tím se prodlouží jejich výdrž i o několik hodin.

Vysoké rozlišení a 3D hry

Netbooky nové generace bez problémů přehrají video ve vysokém rozlišení, a to klidně i na velkém 40palcovém televizoru. Připojí se k němu jednoduše pomocí HDMI kabelu. Přehrávaný obraz se nijak neseká a poznat rozdíl mezi drahým přehrávačem a netbookem je prakticky nemožné.

Jedinou vadou na kráse je absence optické mechaniky, tu je nutné připojit externě přes USB konektor. Problém už nedělají miniaturním počítačům ani náročnější hry s propracovaným trojrozměrným obrazem, jako jsou například akční tituly Counter strike, Max Payne, nebo sportovní simulátory NHL, FIFA a Need for Speed.

Acer Ferrari One 200: Nejvýkonnější ze všech

Králem netbooků je v současnosti Acer Ferrari One 200, který je tím nejvýkonnějším, co je nyní možné koupit. Přitom si ale zachovává kompaktní rozměry a nízkou hmotnost.

Foto: Novinky

Acer Ferrari One 200

Je vybaven dvoujádrovým procesorem AMD Athlon X2, 4 GB operační paměti, výkonnou grafickou kartou ATI Radeon HD3200 a 500GB pevným diskem. Díky této konfiguraci nemá stroj problémy s novými hrami ani videem ve vysokém rozlišení.

Foto: Novinky

Acer Ferrari One 200

Daní za vysoký výkon je nízká výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky se rychlík od Aceru obejde jen čtyři hodiny.

  • Klady: Vysoký výkon i pro hraní her
  • Zápory: Nízká výdrž baterie
  • Cena: 14 500 Kč

Asus Eee PC T101MT: Nechá se ovládat dotykem

Netbook od Asusu sází na vzrůstající popularitu počítačových tabletů, kterou rozpoutal iPad od Applu. Eee PC T101MT je vybaven speciálním 10,1palcovým dotykovým displejem.

Foto: Novinky

Asus Eee PC T101MT

Jednoduše tak můžete na počítači prstem nebo speciálním perem psát stejně jako na papír. Monitor je k netbooku připojen prostřednictvím speciálního otočného pantu. Ten umožňuje zavřít miniaturní přenosný počítač tak, aby byl displej navrchu. Pak je přístroj takřka k nerozeznání od plnokrevných počítačových tabletů.

Foto: Novinky

Asus Eee PC T101MT

  • Klady: Dotykový displej zefektivňuje ovládání počítače
  • Zápory: Otočný kloub může být při pádu náchylnější na poškození
  • Cena: 11 500 Kč

HP Mini 210 Vivienne Tam: Speciálně pro ženy

Miniaturní netbook HP Mini 210 Vivienne Tam je určen výhradně pro něžnější pohlaví, které se snaží zaujmout atraktivním designem a speciálními funkcemi.

Foto: Novinky

HP Mini 210-1000 Vivienne Tam Edition

Pomocí jediného tlačítka je například možné proměnit displej za pomoci webkamery v zrcadlo.

Foto: Novinky

HP Mini 210-1000 Vivienne Tam Edition

Uvnitř netbooku nalezneme procesor Intel Atom s frekvencí 1,83 GHz, 2 GB operační paměti, grafický čip Intel GMA 3150, 320 GB pevný disk. Displej s úhlopříčkou 10,1 palce nabízí rozlišení 1024 x 576 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Myš v edici Vivienne Tam

Netbook HP Mini 210 Vivienne Tam Edition je v Česku dostupný za cenu 12 500 Kč. Zakoupit je možné také bezdrátovou myš v edici Vivienne Tam za 690 korun.

  • Klady: Atraktivní design, funkce speciálně pro ženy
  • Zápory: Průměrný výkon
  • Cena: 12 500 Kč

Nokia Booklet 3G: Luxus především

Potenciálu netbooků si je vědoma také společnost Nokia, která vyrobila Booklet 3G. Jeho hlavní předností je luxusní vzhled. Obyčejné lakované plasty totiž vystřídal broušený hliník. Ten je nabízen ve třech barevných provedeních.

Foto: Novinky

Netbook Nokia Booklet 3G

Své mobilní kořeny novinka nezapře. Může se do ní vložit SIM karta, aby byl netbook neustále připojen k internetu. V technických parametrech se ale nijak výrazně neliší od modelu HP Mini 210 Vivienne Tam.

Foto: Novinky

Netbook Nokia Booklet 3G

  • Klady: Nonstop internetové připojení, luxusní vzhled
  • Zápory: Vyšší cena
  • Cena: 18 000 Kč

Sharp Mebius: První netbook se dvěma displeji

Zcela nové ovládání netbooku vymysleli japonští inženýři společnosti Sharp. Kromě velkého monitoru umístili pod klávesnici ještě jeden malý, dotykový. Ten dokáže ovládat kurzor na displeji stejně jako počítačová myš, ale navíc dokáže zpracovat i ručně psaný text nebo kresbu.

Foto: Archiv, Novinky

Nový laptop Mebius NJ70A od společnosti Sharp má dva displeje.

Uživatel tak může díky barevnému multidotykovému displeji například podepsat svou fotku na obrazovce nebo pomocí dvou prstů zvětšit či zmenšit velikost webové stránky, aby tak měla ideální velikost pro prohlížení. Novinka se zatím ale neprodává.

Foto: Archiv, Novinky

Druhý displej může sloužit jako vědecká kalkulačka, nebo klávesy piána. Zároveň si na něm ale zahrajete i hry.

  • Klady: Jednodušší ovládání díky dotykovému displeji
  • Zápory: Druhý displej zvyšuje spotřebu netbooku
  • Cena: Zatím nestanovena 

Netbook vs. notebook

Notebooky v dnešní době směle konkurují stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou.

Většinou se jedná ale o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem.

Většinou se jedná ale o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem. Proti tomu netbooky jsou velice kompaktní. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než velké notebooky.

Drobné rozměry ale nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí vyhovovat při psaní každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání na internetu nepohodlný.

I přes nevýhody jsou netbooky velice oblíbené. Může za to především jejich cena, která startuje už na hranici pěti tisíc korun. Notebooky přitom stojí dvakrát tolik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám