Hlavní obsah

Mobilní čipy poprvé překonaly hranici 3 GHz

Novinky, bri

Výkon procesorů v chytrých telefonech se rok od roku zvyšuje. Teprve letos se však výrobcům podařilo překonat hranici 3 GHz, čímž se mobilní krabičky v našich kapsách zase více přiblížily klasickým počítačům. Doposud takto vysoké takty byly výsadou výhradně čipů v noteboocích a stolních počítačích.

Představení herního smartphonu Asus ROG Phone 3Video: archív výrobce

 
Článek

Vůbec prvním čipsetem, který nabízí takto svižné pracovní tempo, je nedávno odhalený Snapdragon 865+ od společnosti Qualcomm. Ten zatím tepe v jediném přístroji – v herním smartphonu Asus ROG Phone 3, během nadcházejících týdnů by se měl ale zabydlet v prémiových modelech dalších značek.

Řeč je o vlajkových lodích od společností Xiaomi, Motorola, Sony, OnePlus či Realme. Právě tyto podniky totiž čipy od Qualcommu ve svých mobilních zařízeních používají. Nebavíme se přitom pouze o smartphonech, ale také o tabletech.

Nejvýkonnější smartphone na světě vyrobil Asus. Cílí na hráče

Mobil

Vysoké takty jsou pro mobilní zařízení stále ještě překážkou, i když se to nemusí na první pohled zdát. Notebooky a stolní počítače totiž není problém vybavit velmi účinnými chladiči, které si se svižnějším pracovním tempem poradí. Do těla kompaktních mobilů a tabletů se ale ventilátory nemají šanci vejít.

To je patrně také jeden z hlavních důvodů, proč frekvenci 3,1 GHz nabízí pouze jedno jádro z osmi u čipsetu Snapdragon 865+. Zbylých sedm jader je rozděleno do dvou skupin – tři běží na taktu 2,42 GHz a čtyři úsporná na frekvenci 1,8 GHz.

Foto: archív výrobce

ROB Phone 3

Právě problematiku chlazení si evidentně uvědomují inženýři ze společnosti Asus. K hernímu smartphonu ROG Phone 3 totiž nabízejí externí chladič AeroActive Cooler 3. Malý větráček dovede telefon udržet relativně chladný i při dlouhých hodinách hraní.

Kdy přesně se objeví na pultech obchodů další telefony s nejvýkonnějším mobilním čipsetem na světě, zatím není jasné. Lze ale předpokládat, že na prolomení 3GHz hranice zareagují i další výrobci, kteří postupně přinesou na trh konkurenceschopné čipy z vlastní produkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám