Hlavní obsah

Levné herní grafiky v obchodech chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se začala oficiálně prodávat očekávaná grafická karta GeForce RTX 3050, která je nejlevnějším modelem z nové generace grafik. Zatím to však platí pouze pro zahraničí, neboť tuzemští prodejci na svých stránkách uvádějí, že datum dostupnosti je neznámé.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3050 v podání společnosti Asus

Článek

Opakuje se tak situace z minulého roku, kdy se v obchodech začaly nabízet karty GeForce RTX 3070 Ti a GeForce RTX 3080 Ti. Na ty si museli fanoušci počkat po oficiálním startu prodeje několik týdnů – v horším případě klidně i několik měsíců.

Výkonné herní grafiky se zabydlely po měsících čekání v obchodech. Ceny klesly

Hardware

Tento čtvrtek se měla začít prodávat grafika GeForce RTX 3050, která sice tak výkonná jako dva výše zmiňované modely není, ale má výrazně atraktivnější cenovku. Pořídit se dá už za 7199 Kč, s vylepšeným chlazením a přetaktovaným čipem se ale cenovka může vyšplhat i na dvojnásobek.

Pro srovnání: Loňský top model GeForce RTX 3080 Ti se v tuzemských obchodech nabízí aktuálně od 43 990 Kč, karta GeForce RTX 3070 Ti případné zájemce vyjde minimálně na 30 990 Kč. Aby byli prodejci schopni uspokojit poptávku ze strany zákazníků a skladové zásoby ve velkém nevykupovali překupníci a těžaři, platí u většiny z nich stále omezení – možnost nákupu pouze jedné karty na zákazníka měsíčně.

Stejné omezení lze očekávat také u novinky GeForce RTX 3050, až ji budou mít obchodníci skladem.

Foto: archív výrobce

Za modely s vylepšeným chlazením nebo přetaktovaným procesorem si zájemci u mobilu GeForce RTX 3050 připlatí i několik tisíc korun.

Co umí moderní grafiky?

GeForce RTX 3070 Ti je pozoruhodným přírůstkem do své cenové kategorie. Přináší podle výrobce až 1,5násobek výkonu oproti GeForce RTX 2070 SUPER a dvojnásobek proti GeForce GTX 1070 Ti vydané v roce 2017.

RTX 3080 Ti je vůbec nejvýkonnější grafickou kartou pro hráče na světě, protože model RTX 3090 primárně na hráče necílí. Pro majitele GTX 1080 Ti představuje RTX 3080 Ti dvojnásobný nárůst výkonu. Na trhu je ještě výkonnější karta GeForce RTX 3090, ta však primárně není určena pro hráče.

Přestože jde o nejlevnější kartu ze série RTX 30, staví nový model GeForce RTX 3050 stále na stejné architektuře Ampere jako výkonnější bratříčci. Díky tomu by novinka měla nabídnout dostatek výkonu pro hraní nejnovějších titulů s ray-tracingem při více než 60 snímcích za sekundu.

Foto: archív výrobce

RTX 3080 Ti a RTX 3070 Ti

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Chystá se nový král herních grafik

Od loňského roku je nejvýkonnější herní grafikou na světě GeForce RTX 3090. Podle serveru VideoCardz však tento model nebude kralovat příliš dlouho, společnost...

Jak moderní technologie mění podobu videoher

O tom, jak bude která videohra vypadat, nerozhodují pouze tvůrci. Ti totiž byli v minulých letech často limitováni možnostmi hardwaru. Moderní počítače...

Výběr článků

Načítám