Hlavní obsah

Jak ztišit hlučný počítač (1/2)

Osobní počítače se stávají centry moderních domácností. V pokojích a ložnicích dobývají místa dříve okupovaná podstavci DVD přehrávačů a HiFi věží. Ve srovnání s nimi jsou všestrannější, bohužel také hlučnější. Téměř každý problém je naštěstí řešitelný. A hluk produkovaný osobními počítači se dá odstranit velmi dobře.

Článek

Nejprve si ukažme komponenty, které vytvářejí nejvíce rušivých zvuků. V prvé řadě se jedná o chladiče počítačových součástek, tedy o ventilátor centrálního mikroprocesoru, grafické karty a čipové sady, tedy jakéhosi domova CPU a napájecího zdroje. Vynechat nemůžeme ani pevný disk a optickou mechaniku.

Rachotit může také nekvalitní počítačová skříň vyrobená z tenkého plechu. Kov se pak rozezvučí vždy, když se roztočí disk v mechanice nebo začne pracovat harddisk. Nejlepší je v tomto případě prevence – před koupí si skříň dobře prohlédneme. Bytelný příbytek, který se neprohne pod lehkým tlakem, pozná každý. Varováním je také cena. S nejlevnějšími typy nepostaví tiché PC ani Copperfield.

Hlavní viník: malý ventilátor

Mezi největší hříšníky řadíme aktivní chladiče, které odvádějí teplo z čipových sad základních desek. Z jakéhosi nepochopitelného důvodu je totiž výrobci osazují miniaturními ventilátorky s vysokým počtem otáček. Jejich práce bývá po zvukové stránce srovnatelná s chodem motorové pily.

Na tyto chladiče je třeba dávat pozor již při výběru nového počítače či základní desky, a pokud lze, obloukem se jim vyhnout. Věřte, že pasiv bývá často k nezaplacení. Aktivní ventilátor se dá naštěstí hravě umlčet – stačí jej nahradit pasivní součástkou, v ideálním případě v kombinaci s přídavným ventilátorem ve skříni. Celá operace netrvá ani minutu.

Heatpipe je inn

Hlučné mohou být rovněž boxované chladiče mikroprocesorů (jsou prodávány spolu s čipem). Také na ně máme recept. Výbornými náhradami jsou ventilátory s nízkým počtem otáček, s masivním kovovým tělem (perfektní pro odvod tepla, avšak drahá, je měď) a technologií heatpipe.

Heatpipe označuje dutou trubičku, v níž koluje kapalina. Ta díky rozdílu teplot ve spodní a horní části těla chladiče vzlíná, resp. kondenzuje a napomáhá tak odvodu tepla z procesoru. Napájecí zdroj je dalším velkým zdrojem hluku. Postupy, jak jej ztišit, existují. O nic jednoduchého, co by bylo možné zvládnout za pár minut, se ale nejedná.

Nejsnadnější je proto nevhodný zdroj vyměnit za typ osazený ventilátorem s průměrem lopatek kolem 12 centimetrů s automatickou regulací otáček podle zatížení. Tyto modely jsou sice dražší, k tichosti počítače na druhou stranu přispějí velkou měrou.

Rámeček ztiší pevné disky

Činnost drtivé většiny harddisků je nepřehlédnutelná. S nástupem Windows Vista nejsou tyto komponenty ani chvíli v klidu. Jejich čtecí hlavičky neustále prohrabují uložená data, ke snížení hluku příliš nepomáhají ani fluidní ložiska.

Jedinou radou bývá nasazení speciálního tlumicího rámečku, do něhož disk zapadne jako dítě do matčina klína. Nevýhodou tohoto řešení je bohužel cena. Kvalitní produkty stojí kolem 1 000 korun.

Příště: vodní chlazení, pasivní systémy k chlazení PC, zvukověizolační hmoty, programy ke ztišení optických mechanik

Reklama

Související témata:

Související články

Apple inovuje svou řadu počítačů iMac

Nové modely postavila na procesorech Intel Core 2 Duo a doplnila nejvýkonnější grafiku, která kdy byla na iMacu dostupná. Nejvýkonnější iMac z této řady...

Výběr článků

Načítám