Hlavní obsah

Počítače mohou pomoci narkomanům zbavit se drogové závislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé léčící se z narkomanie a alkoholismu mají větší naději uspět s pomocí takzvané behaviorální terapie využívající počítačové lekce, jak změnit své chování. Nasvědčuje tomu pilotní studie vědců Yaleovy univerzity, jejichž výsledky zveřejnil odborný časopis American Journal of Psychiatry.

Článek

Badatelé sledovali 77 dospělých narkomanů a alkoholiků. Během osmitýdenního výzkumu se skupina podrobená počítačové terapii v průměru lépe zhostila drogových testů a vydržela abstinovat déle. Výsledky nasvědčují tomu, že speciální počítačové programy mohou pomoci zlepšit účinnost tradičních osobních konzultací.

Studie se zúčastnili muži a ženy léčící se ambulantně ze závislosti na alkoholu, marihuaně, kokainu či opiátech jako heroin. Všem pacientům byla nabídnuta standardní terapie, zahrnující individuální i skupinová sezení. Polovina z nich, vybraných namátkou, měla možnost podrobit se počítačové terapii.

Odvykací počítačový program mění chování svěřenců

Profesorka psychiatrie na Yaleově univerzitě Kathleen M.Carroll a její kolegové vypracovali počítačový program, který pomáhá narkomanům poučit se o způsobech, jak čelit touze po drogách, a i jinak změnit své chování.

Každou lekci provází film natočený podle scénáře čerpajícího námět ze skutečného života, jakým je například nabídka drogovéhom dealera - a pak nabízí způsoby, jak se s takovou situací vypořádat.

Výzkumníci zjistili, že pacienti z "počítačové" skupiny při testování přítomnosti drog v moči "propadali" asi o 50 procent méně často, než ti, kteří se podrobili standardní terapii. V průměru také vydrželi déle nepřetržitě abstinovat - 22 oproti 17 dnům. Zatímco výsledky dosavadního bádání jsou slibné, podle Carrollové a jejího týmu je zapotřebí více obdobných studií, než bude možné zmíněné počítačové programy používat ve větším měřítku.

Reklama

Související témata:

Související články

Jen zlomek alkoholiků vyhledá pomoc odborníka

Odbornou pomoc vyhledává jen zlomek závislých na alkoholu. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky se u ambulantních psychiatrů léčí ročně asi 27...

Výběr článků

Načítám