Hlavní obsah

Intel dostal v USA licenci na další dodávky pro Huawei

– Washington

Výrobce čipů Intel získal licenci amerických úřadů na další dodávky některých svých výrobků čínské firmě Huawei. Podle agentury Reuters to uvedl mluvčí této americké firmy. Firma Huawei se ocitla uprostřed zostřujícího se napětí mezi Čínou a Spojenými státy, Washington se snaží přimět vlády jiných zemí, aby se spolupráci s čínským telekomunikačním gigantem vyhnuly, a americkým firmám v ní brání.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

O tom, že Intel získal povolení úřadů k dodávkám pro Huawei, napsal tento týden už čínský státní list China Securities Journal. Že také požádala úřady o svolení dále zásobovat Huawei, informovala minulý týden i čínská společnost Semiconductor Manufacturing International Corporation, která používá americké vybavení k výrobě čipů pro Huawei a jiné firmy.

Další rána pro Huawei, přijde o čipy pro mobilní zařízení od giganta TSMC

Hardware

Huawei založil v roce 1987 bývalý inženýr Čínské lidové osvobozenecké armády. Firma popírá americká obvinění, že provádí pro Peking špionáž, a tvrdí, že USA se ji snaží pošpinit proto, že západní společnosti zaostávají v technologii 5G, kterou nabízí.

V Česku tento největší světový výrobce telekomunikačních zařízení podle médií nedávno nezískal od Národního bezpečnostní úřadu bezpečnostní prověrku na úroveň tajné. Pro spolupráci s českými operátory při budování mobilních sítí 5G v zemi ale prověrku nepotřebuje. V roce 2018 před používáním softwaru i hardwaru od firmy Huawei varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Huawei může znovu rozjet výrobu notebooků. Dostane Windows od Microsoftu

Hardware

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám