Hlavní obsah

Další rána pro čínskou výrobu, USA uvalily sankce na čipového giganta SMIC

Novinky, Lenka Zoulová

Tlak na čínské technologické firmy ze strany USA se stupňuje. Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zavedla restrikce na dodávky některých zařízení čínského čipového giganta Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Claro Cortes, Reuters

Budova společnosti Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Článek

O uvalení restrikcí vůči SMIC se spekulovalo již na začátku září, minulý týden se ale americké úřady odhodlaly k reálným krokům. Podle nich totiž existuje „nepřijatelné riziko, že tyto dodávky SMIC budou využity k vojenským účelům“.

Zástupci čínského výrobce se snažili v posledním měsíci s americkými úřady jednat. Odmítli, že by byli jakkoliv napojeni na čínský vojenský výzkum. Podle nich jde pouze o „nedorozumění“. „Nejsme nijak napojeni na čínskou armádu,“ stojí v oficiálním prohlášení podniku.

Spojené státy šikanují technologické firmy, burcuje Čína

Hardware

Ke smíru však evidentně jednání nevedla. SMIC se tak dostal do stejné situace jako loni v květnu čínská společnost Huawei a její dceřiné podniky, například značka Honor.

Kvůli tomu jsou již od loňského května takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

Došla poslední várka, co bude dál? Huawei řeší nedostatek čipů

Hardware

USA sankce navíc letos ještě přitvrdily, kvůli tomu například přišel Huawei o výrobní kapacity čipů v továrnách Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Pokud chtějí nějaké americké podniky se společnostmi Huawei či SMIC obchodovat, musí požádat o speciální povolení. Naposledy tak učil americký výrobce čipů Intel, který dostal minulý týden licenci na další dodávky čipů pro notebooky značek Huawei a Honor. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám